Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kemi med inriktning fysikalisk kemi - licentiat - och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-12-14
Lärosäte: Chalmers tekniska högskola
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Fysikalisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Baserat på den beskrivning lärosätet gör av doktorandernas kontakter med det omgivande samhället och de aktiviteter som genomförs för att främja dem, anser bedömargruppen att utbildningen är användbar och förbereder doktoranderna för ett föränderligt arbetsliv både inom och utanför akademin. I självvärderingen betonar lärosätet det livslånga lärandet som en viktig komponent, där doktoranderna utbildas för en roll i samhället och det framgår att doktoranderna får stöd i att också verka i ett arbetsliv utanför akademin, bland annat via Chalmers Entreprenörsskola, Chalmers Ventures och Chalmers Innovationskontor. Utöver kurser i kommunikation, vetenskaplig metodik och pedagogik, som framhålls som viktiga förberedelser för en karriär efter disputationen, ger lärosätet också en kurs i karriärplanering. I självärderingen framgår också att lärosätet engagerar alumner genom att de agerar som gästföreläsare och karriärrådgivare eller deltar i forskningsprojekt. Detta ser bedömargruppen som ett gott exempel på hur lärosätet arbetar för att göra utbildningen användbar och förbereda doktoranderna för det kommande arbetslivet. Utifrån intervjuerna framgick också att alumnuppföljningar görs, även om detta inte alltid sker systematiskt.

När det gäller samarbete med industrin i närområdet nämner lärosätet i självvärderingen särskilt forskningsprojekt med AstraZeneca i Mölndal, där det i nuläget finns en deltagande industridoktorand. Vid intervjuerna framhölls även samarbetet med Göteborgs universitet som en styrka som tillför ytterligare kontakter med näringslivet, men att det finns en förbättringspotential i att öka antalet kontakter med omgivande samhälle för grupperna i fysikalisk kemi. Bedömargruppen konstaterar att med tanke på forskningsområdets betydelse och bredd borde det finnas goda möjligheter att väsentligt utöka lärosätets kontakter med industrin.

I självvärderingen beskriver lärosätet även hur kontakter med utländska universitet uppmuntras och stöds med medel för internationalisering av forskarutbildning, vilket bedömargruppen ser som positivt och som något som främjar internationalisering och anställningsbarhet även utanför Sveriges gränser. Samverkan med samhället sker även genom institutionsrådet för kemi och kemiteknik, som har representanter för näringsliv och samhälle.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Sammantaget anser bedömargruppen att utbildningen är användbar och förbereder för ett arbetsliv både inom och utanför akademin. Forskarutbildningen ger grundlig utbildning och träning i vetenskaplig metodik, pedagogik och kommunikation, vilket fungerar som god förberedelse för en karriär inom akademin. Doktoranderna stöds även för en verksamhet i arbetslivet utanför akademin, t.ex. via Chalmers Entrepreörsskola, Chalmers Ventures och Chalmers Innovationskontor. Kontakter med utländska universitet främjar internationalisering och anställningsbarhet även utanför Sveriges gränser. Goda kontakter med alumner upprätthålls och de agerar ofta som gästföreläsare eller karriärrådgivare. Ett utvecklingsområde är att utöka lärosätets kontakter med industrin.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)