Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kemi med inriktning fysikalisk kemi - licentiat - och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktorandperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-12-14
Lärosäte: Chalmers tekniska högskola
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Fysikalisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktorandperspektiv

Doktoranden ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande. Utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranden.

Doktorander som är anställda vid Chalmers deltar enligt självvärderingen i avdelningens arbete och beslutsprocesser på samma villkor som alla andra medarbetare: vid gruppmöten, medarbetarsamtal och i diverse arbetsgrupper, berednings- och beslutsprocesser. De är representerade i institutionsrådet genom doktorandråden och har representanter i Chalmers universitetsstyrelse, i forskarutbildningsnämnden både lokalt och centralt, samt deltar i arbetet för att skapa god arbetsmiljö, jämställdhet med mera. De är även anslutna till Chalmers doktorandsektion, en avdelning av Chalmers studentkår som verkar för att doktorandernas situation blir belyst i högskolans styrelse, nämnder och arbetsgrupper. Forskarskolorna utvärderas internt inom lärosätet och särskilda doktorandenkäter genomförs. Bedömargruppen menar att dessa åtgärder bidrar till att doktoranderna får goda möjligheter att aktivt påverka sin utbildning.

Utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranden.

Alla doktorander är anställda och har därmed tillgång till företagshälsovård, medarbetaraktiviteter, skyddsrond, ergonomisk anpassning och intern information som bidrar en god fysisk arbetsmiljö. Den psykosociala arbetsmiljön följs upp och ett doktorandombud har inrättats som ett stöd till doktoranden om allvarligare problem uppstår. Några doktorander vid Chalmers upplever sin arbetssituation som stressande, vilket enligt självvärderingen har medfört en ökning i antalet sjukskrivningar, dock inte specifikt inom forskarutbildningsämnet fysikalisk kemi. Positivt är god tillgänglighet till företagshälsovård och att det finns en handlingsplan för att hantera psykosociala problem.

Vid intervjuerna framgick att det finns ett faddersystem för att introducera nya doktorander till forskarmiljön och bidra till att skapa ett socialt nätverk, men att detta inte alltid utnyttjas till full potential. I övrigt får doktoranderna en formell introduktion till forskningsprojektet, men enligt intervjuerna saknas det en bredare introduktion till verksamheter utanför den egna forskargruppen, vilket bedömargruppen ser som ett utvecklingsområde.

Doktorandperspektiv

Tillfredsställande

Doktoranderna har en god representation i samtliga formella organ på lärosätet. De har på så sätt inflytande både i den lokala forskarmiljön vid forskarutbildningen och centralt på lärosätet. Alla doktorander är anställda och har därmed tillgång till företagshälsovård, ergonomisk anpassning och liknande, vilket bidrar till en god fysisk arbetsmiljö. Den psykosociala arbetsmiljön följs upp och ett doktorandombud har inrättats som ett stöd till doktoranden om allvarligare problem uppstår. Helhetsintrycket från bedömargruppen efter intervjuer är att forskarutbildningsmiljön från ett doktorandperspektiv säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö. Två utvecklingsområden är att se till att det faddersystem som finns vid Chalmers utnyttjas till full potential och att ge doktorander en bredare introduktion till verksamheten utanför den egna forskargruppen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)