Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Naturvetenskap med inriktning kemi, fysikalisk kemi - licentiat - och doktorsexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2021-12-14
Lärosäte: Göteborgs universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Fysikalisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Personal

Antalet handledare och lärare och deras sammantagna vetenskapliga och pedagogiska kompetens är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Från självvärderingen och annat material framgår att forskarutbildningsämnet är naturvetenskap med inriktning kemi, och att doktorander med SCB-koden fysikalisk kemi finns vid flera av de fem divisioner som finns vid institutionen för kemi och molekylärbiologi. Det finns 7 doktorander antagna med ämneskoden fysikalisk kemi, varav fem är män och två är kvinnor. Samtliga har doktorandtjänst. Antalet angivna handledare är tolv, varav tio är män och två är kvinnor. Av dessa tolv är fem huvudhandledare. De handledare som listas i tabellen är med något undantag heltidsanställda vid universitetet, huvudsakligen som professorer eller lektorer, och har vardera en till två doktorander inom fysikalisk kemi. I självvärderingen uppges att flera av huvudhandledarna även har doktorander med andra ämneskoder än fysikalisk kemi. Den forskande personalen har anställning vid universitetet (de flesta till 100 procent), hög aktivitet vid institutionen och god åldersspridning, vilket bedömargruppen anser borgar för långsiktiga möjligheter att erbjuda forskarutbildning inom inriktningen kemi.

Handledarna har genomgående hög vetenskaplig och pedagogisk meritering. Handledarutbildning erbjuds och i den allmänna studieplanen (ASP) anges att minst en av handledarna ska ha handledarutbildning, att högskolepedagogisk utbildning uppmuntras och det finns möjlighet till fortbildning för handledare. Handledargruppen består av huvudhandledaren, examinatorn och en eller flera biträdande handledare, en sammansättning som bedömargruppen ser som en styrka. Minst en av handledarna ska vara docent. Positivt är att alla huvudhandledare och doktorandexaminatorer under 2019/2020 har genomgått en fakultetskurs som bland annat behandlar examensmålen för forskarutbildningen. Bedömargruppen anser dock att handledarnas pedagogiska utveckling är ett förbättringsområde, där lärosätet bör överväga möjligheterna att ha regelbundna kollegiala samtalsgrupper och ytterligare vidareutbildningar för handledare.

De flesta huvudhandledare har egen forskningsfinansiering, och även om inte alla är aktiva forskare inom fysikalisk kemi så anser bedömargruppen att det finns tillräckligt med personal i den miljö som forskarutbildningsämnet omfattar. Det finns också tillräckligt bred och djup kompetens för att ge en god grund för en effektiv och framgångsrik forskarutbildning. Antalet doktorander, och fördelningen på handledare, beror till största delen på tillgången på extern finansiering. För att balansera detta mellan forskargrupperna har institutionen en medfinansieringspolicy där institutionen finansierar 20-40 procent av en doktorandtjänst efter godkänd ansökan. Dessutom får huvudhandledarna varje år 50 000 kronor att använda för egen kompetensutveckling eller för doktorandernas resor till möten och utbildningar. Detta bidrar också till en balans mellan grupperna, vilket bedömargruppen anser är positivt.

Både i självvärderingen och i intervjuerna framkommer det att en svårighet för personalen är att kompetensen inom fysikalisk kemi i dag är splittrad, både geografiskt och i olika divisioner, vilket man hoppas kommer bli bättre i samband med den flytt som planeras 2023. Bedömargruppen instämmer i den problembilden och ser utvecklingsmöjligheter med den planerade flytten för att skapa en mer samlad kompetens.

Forskarutbildningsmiljö

Forskningen vid lärosätet har en sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället både nationellt och internationellt.

I självvärderingen beskriver lärosätet den omfattande forskarutbildningsmiljön vid institutionen för kemi och molekylärbiologi som helhet, med 45 professorer och lektorer fördelade på fem divisioner, samt 90 doktorander med doktorandtjänst och 6 samverkansdoktorander. De sju doktoranderna i fysikalisk kemi är inbäddade i denna helhet och har därmed tillgång till den administrativa struktur som finns för forskarutbildningen, till exempel doktorandråd, studierektor, rutiner för antagning och examination, årliga uppföljningar, årliga doktoranddagar samt den generella arbetsmiljöorganisationen. Den stora institutionen erbjuder även mycket god tillgång på forskningsutrustning, vilket bedömargruppen anser är positivt för forskarutbildningen.

Forskningen i ämnet beskrivs något knapphändigt i självvärderingen, men det framgår av handledarnas och doktorandernas publikationslistor att omfattningen på den forskning som bedrivs är stor och att verksamheten har hög vetenskaplig nivå och en avsevärd bredd. Sammantaget anser bedömargruppen att det finns en imponerande vetenskaplig publicering som bidrar till att utbildningen kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå.

Utöver uppdelningen i fem divisioner finns även en geografisk uppdelning på två campus; två divisioner finns på campus medicinarberget, och merparten av de övriga är samlokaliserade med Chalmers på campus Johanneberg. Hela institutionen planeras flytta in i en ny byggnad 2023, och bedömargruppen ser utvecklingsmöjligheter med den planerade flytten för att skapa en mer samlad forskarutbildningsmiljö. Utifrån självvärderingen och intervjuerna framkom att institutionen har identifierat ett behov av kollegialt stöd för studierektorn, för att säkerställa kvalitetsutveckling av forskarutbildningen. På grund av detta kommer man därför inrätta en forsknings- och forskarutbildningsberedning som, utöver att stödja studierektorn, även ska främja divisionsöverskridande aktiviteter. Detta ser bedömargruppen som mycket positivt, särskilt med tanke på att fysikalisk kemi är representerat vid flera divisioner.

Utifrån självvärderingen och intervjuerna framstår det som att organisationen ger doktoranderna goda möjligheter att få stöd och fördjupa sig i sitt projekt, men det är inte lika klart hur gott stöd som finns för den mer specifika kompetensen inom fysikalisk kemi. Detta anser bedömargruppen är ett utvecklingsområde i forskarutbildningsmiljön.

Doktoranderna har möjlighet att delta i ett brett utbud av seminarier och det anordnas även seminarier i fysikalisk kemi med internationella föreläsare. Doktoranderna deltar i konferenser, både nationellt och internationellt - med egen presentation vid minst en internationell konferens under doktorandutbildningen. Det finns ett finansiellt stöd till forskargrupperna för konferensdeltagande. Doktoranderna uppmuntras också att söka stipendier för att finansiera konferensresor, vilket lärosätet ser som bra träning i att skriva en forskningsansökan och att presentera sin forskning på ett lättillgängligt sätt. Bedömargruppen ser dessa internationaliseringsaktiviteter som en styrka i forskarutbildningen och ser även positivt på den samverkan med det omgivande samhället som sker, genom exempelvis Vetenskapsfestivalen som lärosätet anordnar varje år, och med näringslivet, genom alumnkontakter eller samverkansprojekt.

Förutsättningar

Tillfredsställande

Sammantaget är förutsättningarna för att bedriva forskarutbildning tillfredsställande. Handledarna är tillräckligt många, har god vetenskaplig och pedagogisk kompetens samt en sådan åldersspridning, att de kan ge en god forskarutbildning på kort och lång sikt. Sammantaget redovisas en imponerande vetenskaplig publicering. En svårighet för personalen är att kompetensen inom fysikalisk kemi i dag är splittrad, både geografiskt och i olika divisioner, vilket man hoppas kommer bli bättre i samband med den flytt som planeras 2023. Bedömargruppen instämmer i den problembilden och ser utvecklingsmöjligheter med den planerade flytten för att skapa en mer samlad personalkompetens. Att lärosätet även överväger möjligheterna till regelbundna kollegiala samtalsgrupper och ytterligare vidareutbildningar för handledare, ser bedömargruppen som något att utveckla vidare i utbildningen.

Forskarutbildningsmiljön som helhet vid institutionen för kemi och molekylärbiologi är omfattande, och erbjuder en god tillgång på forskningsutrustning, vilket bedömargruppen anser är positivt för forskarutbildningen. Ett problem är att doktoranderna inom fysikalisk kemi är spridda på olika divisioner och även geografiskt på de två campus där institutionen för närvarande finns. Bedömargruppen ser utvecklingsmöjligheter med den planerade flytten för att skapa en mer samlad forskarutbildningsmiljö. Institutionen har identifierat ett behov av kollegialt stöd för studierektorn, för att säkerställa kvalitetsutveckling av forskarutbildningen. Lärosätet kommer därför inrätta en forsknings- och forskarutbildningsberedning som ska tillgodose detta, samt även främja divisionsöverskridande aktiviteter. Detta ser bedömargruppen som mycket positivt, särskilt med tanke på att fysikalisk kemi är representerat vid flera divisioner.

Det framgår att doktoranderna har goda möjligheter att få stöd och fördjupa sig i sina projekt, men det är däremot inte lika klart hur gott stöd som finns för den mer specifika kompetensen inom fysikalisk kemi. Detta ser bedömargruppen som ett utvecklingsområde i forskarutbildningsmiljön.

Det finns en god samverkan med det omgivande samhället genom konferenser, seminarier och olika samverkansprojekt, som den vetenskapsfestival som anordnas varje år. Detta sammantaget, ser bedömargruppen som goda exempel på hur lärosätet samverkar med det omgivande samhället nationellt och internationellt.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)