Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kemi med inriktning fysikalisk kemi - licentiat - och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-12-14
Lärosäte: Karlstads universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Fysikalisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Utifrån självvärderingen och intervjuerna framgår det att utbildningen är användbar och förbereder för arbetslivet både inom och utanför akademin. Doktoranderna får en grundlig utbildning och träning i vetenskaplig metodik, pedagogik och kommunikation, vilket kan tjäna som förberedelse för en karriär både inom och utanför akademien. I självvärderingen beskriver lärosätet att man arbetar aktivt med både gästföreläsare och studiebesök. Det finns också ett kurspaket för doktorander och mer seniora forskare, Competence development tool for Research Intellectual Value Enhancement (CTRIVE), som är ett led i universitetets strategi för att skapa långsiktiga förutsättningar för forskningen. Här ingår även flera moment som kan bredda doktorandens bild av hur den färdiga utbildningen kan komma att användas och vilka frågor som man kan arbeta med, inom akademin och utanför, vilket bedömargruppen anser är positivt.

Genom de många omvärldskontakter som finns upparbetade förbereds doktoranden även för en verksamhet i arbetslivet utanför akademien. Dessa kontakter finns dock främst inom analytisk kemi; medan för doktorander inom fysikalisk kemi är det huvudsakligen akademiska nätverk som hen kan dra nytta av. Föreläsare från industrin bjuds regelbundet in för att hålla seminarier och delta i kemiämnets kurser. Universitetet anordnar även varje år en företagsmässa, där arbetsgivare möter studenter och doktorander. Doktoranderna erbjuds också att delta i studiebesök som ordnas för grundutbildningsstudenter, vilket bedömargruppen anser är goda initiativ för att förbereda doktoranden för arbetslivet efter disputationen.

Eftersom forskningsområdet är nära förknippat med energi- och miljöfrågor kan man tänka sig att ett arbetsliv efter disputation också kan innebära arbete vid myndigheter och intresseorganisationer. Att även inkludera dessa i den redan mycket välfungerande utåtriktade verksamheten, ser bedömargruppen som ett utvecklingsområde.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Forskarutbildningen är användbar och förbereder doktoranden väl för en framtida karriär, anser bedömargruppen. Doktoranderna får en grundlig utbildning och träning i vetenskaplig metodik, pedagogik och kommunikation, vilket kan tjäna som förberedelse för en karriär både inom och utanför akademien. Doktoranden stöds även för en verksamhet i arbetslivet utanför akademien, till exempel genom kursprogram och studiebesök. Bedömargruppen ser den årliga företagsmässan, där arbetsgivare möter studenter och doktorander, samt de studiebesök som ordnas för grundutbildningsstudenter och doktorander som goda initiativ för att förbereda doktoranden för arbetslivet efter disputationen. Positivt är även att föreläsare från industrin regelbundet bjuds in för att hålla seminarier och delta i kemiämnets kurser. Eftersom forskningsområdet är nära förknippat med energi- och miljöfrågor ser bedömargruppen gärna att även myndigheter och intresseorganisationer inkluderas i den redan mycket välfungerande utåtriktade verksamheten.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)