Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kemi med inriktning fysikalisk kemi - licentiat - och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktorandperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-12-14
Lärosäte: Karlstads universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Fysikalisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktorandperspektiv

Doktoranden ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Utifrån de exempel lärosätet ger i självvärderingen anser bedömargruppen att doktoranderna har goda möjligheter att påverka sin utbildning. Det framgår att doktoranden är med och utformar sin individuella studieplan, har regelbundna handlednings/projektmöten och medarbetarsamtal, samt att doktorander har representanter i beredande och beslutande organ. Doktoranderna har även stora möjligheter både att välja och att önska vilka kurser de vill gå, vilket bedömargruppen anser är positivt.

Utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranden.

I självvärderingen framgår det att doktoranderna har doktorandanställning, och därmed tillgång till friskvård. Genom avtal med företagshälsovården erbjuds vid behov tre anonyma samtal med beteendevetare och doktoranderna är också representerade i universitetets arbetsmiljökommitté. Om problem uppstår i utbildningen, exempelvis svårigheter med en handledare eller liknande, finns rutiner för vilka åtgärder som ska genomföras och vart doktoranden kan vända sig.

Vid intervjuerna framkom att nya doktorander får en universitetsgemensam introduktion, och att doktorandföreningen också ger en introduktion. Lärosätet är litet och systemet transparent, så det är lätt att hitta rätt personer även om de inte har introducerats formellt. Både handledare och personalavdelning är till hjälp med detta. Handledaren ser även till att internationella doktorander får hjälp av en doktorandkollega att orientera sig i det svenska samhället. Helhetsintrycket från bedömargruppen efter intervjuerna är att forskarutbildningsmiljön från ett doktorandperspektiv säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö.

Doktorandperspektiv

Tillfredsställande

Doktoranderna har en god representation i samtliga formella organ på lärosätet. De har inflytande både i den lokala forskarmiljön vid forskarutbildningen och centralt på lärosätet. Alla doktorander är anställda och det finns rutiner för vilka åtgärder som ska genomföras och vart doktoranden kan vända sig om problem uppstår i utbildningen. Helhetsintrycket från bedömargruppen är att forskarutbildningsmiljön säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö ur ett doktorandperspektiv.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)