Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kemi med inriktning fysikalisk kemi - licentiat - och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-12-14
Lärosäte: Linköpings universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Fysikalisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Utifrån självvärderingen och intervjuerna framstår det som om forskarutbildningen i fysikalisk kemi förbereder doktoranderna väl för både en karriär inom industri och akademi. Forskningen vid institutionen har, till stor del, en tillämpad karaktär och med tillhörande växelverkan med industriella partner. Doktorander i fysikalisk kemi kan på detta sätt få en inblick i arbetsliv och samverkan utanför akademin, något som bedömargruppen ser positivt på.

Inom ramen för forskarskolorna ges rutinmässigt presentationer av akademiker som är verksamma utanför akademin, och doktoranderna får vid dessa tillfällen möjlighet till personliga samtal. Det tillhör också rutinerna vid institutionen att man har karriärsamtal för att förbereda för doktorandens verksamhet efter examen. Den undervisning på grundutbildningsnivå som doktorander genomför ger också färdigheter av betydelse för den fortsatta karriären. Det anordnas också inom ramen för forskarskolan årliga studiebesök inom och utom landet. Bedömargruppen menar att detta sammantaget ger mycket goda förutsättningar för doktoranderna att utveckla sina erfarenheter av arbetsliv och samverkan, vilket är viktigt för framtida karriärval.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Bedömningsområdet Arbetsliv och samverkan är väl tillgodosett i utbildningen. Utbildningen är användbar och förbereder doktoranden väl för arbetslivet, både inom och utanför akademin. Den samverkan som finns med externa partner håller tillfredsställande kvalitet och särskilt positivt är de presentationer som hålls regelbundet av akademiker som är verksamma utanför akademin, där doktoranderna får möjlighet till personliga samtal. Vid institutionen hålls också karriärsamtal för att förbereda för doktorandernas verksamhet efter examen. Detta ger enligt bedömargruppen sammantaget mycket goda förutsättningar för doktoranderna att utveckla sina erfarenheter av arbetsliv och samverkan, vilket är viktigt för framtida karriärval.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)