Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kemi med inriktning fysikalisk kemi - licentiat - och doktorsexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-12-14
Lärosäte: Linköpings universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Fysikalisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Personal

Antalet handledare och lärare och deras sammantagna vetenskapliga och pedagogiska kompetens är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Det finns två aktiva seniora forskare med anknytning till forskarutbildningsämnet fysikalisk kemi: en professor inom beräkningskemi och en professor inom oorganisk materialvetenskap. De är vetenskapligt välmeriterade inom sina respektive forskningsområden både kvalitativt och kvantitativt. Sett över en femårsperiod finns i medeltal 1,5 aktiva forskarstuderande vid en given tidpunkt, enligt självvärderingen. Detta innebär att det finns en tillfredsställande handledarkapacitet i både kvantitativt och kvalitativt avseende. Dock är stabiliteten i verksamheten på lång sikt känslig för personalförändringar, vilket bedömargruppen ser som ett viktigt bevakningsområde för lärosätet.

Den pedagogiska kompetensen framstår utifrån underlagen som tillfredsställande. Det är positivt att handledarna har genomgått handledarutbildning. Dock finns enligt intervjuer ingen rutin för att följa upp handledarnas utveckling efter fullgjord handledarkurs, och bedömargruppen anser att det finns utrymme att förbättra rutinerna på den punkten. Utifrån självvärderingen och intervjuerna framgår det att verksamheten sker inom institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM), där det finns en omfattande vetenskaplig verksamhet med många välmeriterade forskare och lärare inom angränsande vetenskapliga fält. De kan bidra till forskarutbildningen i fysikalisk kemi genom en omfattande kursverksamhet och som allmän resurs vid vetenskapliga praktiska eller teoretiska problem, vilket bedömargruppen ser som en stor tillgång. Sammantaget ser bedömargruppen att den vetenskapliga och pedagogiska kompetensen vid utbildningen är god, men att stabiliteten på lång sikt bör hållas under uppsikt och att ledningen bör ta ett långsiktigt ansvar för att rekrytera forskarhandledare i ämnet.

Forskarutbildningsmiljö

Forskningen vid lärosätet har en sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället både nationellt och internationellt.

Forskningen inom fysikalisk kemi är en del av aktiviteten vid institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) vid Linköpings universitet. Institutionen har en omfattande välfinansierad forskningsaktivitet med över 100 forskarstuderande. Kursverksamheten vid institutionen ger goda möjligheter för forskarstuderande i fysikalisk kemi att höja sin allmänna vetenskapliga kompetens över den som grundutbildningen gett. En breddning av kunskaperna åstadkoms också av att doktorander deltar i undervisningen vid institutionen. Bedömargruppen ser det också som positivt att doktorander har möjlighet att delta i aktiviteter inom forskarskolor, även om dessa inte berör områden som är helt centrala för ämnet fysikalisk kemi. Det framstår också som att forskningen inom fysikalisk kemi är väl integrerad med övrig forskningsverksamhet vid institutionen, där det finns en omfattande vetenskaplig verksamhet inom fält som ligger nära den fysikaliska kemin. Detta gäller till exempel verksamhet inom molekylär elektronik som molekylärt inriktad biokemisk forskning.

Forskarutbildningsmiljön håller från ett allmänt vetenskapligt perspektiv en hög kvalitet. I miljön som helhet är dock verksamheten inom fysikalisk kemi av begränsad omfattning. Detta kan i ett längre perspektiv påverka problemformulering och problemfokus för forskningsuppgifterna, så att inslaget av fysikalisk kemi minskar. Bedömargruppen anser att det kommer krävas aktiva åtgärder för att säkra kvaliteten på forskarutbildningen i ämnet på längre sikt. För att åstadkomma detta krävs, enligt bedömargruppen, att ledningen tar ett långsiktigt ansvar för att rekrytera forskarhandledare i ämnet. Sammantaget anser bedömargruppen att forskarutbildningsmiljön är av hög kvalitet.

Förutsättningar

Tillfredsställande

Bedömningsgrunden personal bedöms som tillfredsställande, eftersom antalet handledare och deras vetenskapliga och pedagogiska kompetens är god i förhållande till antalet doktorander. Dock är personalgruppen och doktorandgruppen liten och stabiliteten på lång sikt bör därför hållas under uppsikt. Ledningen behöver ta ett långsiktigt ansvar för att rekrytera forskarhandledare i ämnet.

Den breda forskningsverksamheten vid institutionen borgar för en god allmän forskningsmiljö. Det finns dock en utmaning i att hävda det specifikt fysikalisk kemiska perspektivet inom forskarutbildningen. Det är tydligt att man ser ämnets tvärvetenskapliga och breda nyttokaraktär och låter det bidra positivt till miljön. Det bör ge doktorander i ämnet oavsett formell tillhörighet en bra uppfattning om ämnets värde och nytta i olika sammanhang. Det är också tydligt att ledningen ser samhällsnyttan med de pågående forskningsprojekten.

Den sammanvägda bedömningen är att det finns goda förutsättningar att bedriva en forskarutbildning i fysikalisk kemi vid Linköpings universitet. Dock kommer det att krävas aktiva åtgärder för att säkra kvaliteten på forskarutbildningen i ämnet på längre sikt. För att åstadkomma detta krävs, enligt bedömargruppen, att ledningen tar ett långsiktigt ansvar för att rekrytera forskarhandledare i ämnet.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)