Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Gränsytors kemi, fysikalisk kemi - licentiat - och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-12-14
Lärosäte: Luleå tekniska universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Fysikalisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Utifrån självvärderingen och intervjuerna framgår det att utbildningen är användbar och förbereder för arbetslivet både inom och utanför akademin. Särskilt tydligt framgår det att utbildningen ger en god bas för en framtida verksamhet inom den lokala industrin. Flera tidigare doktorander, som också är aktiva alumner, vittnar om detta. Det framgår även att det vid avdelningen för kemiteknik finns ett antal projekt som innebär en samverkan med den lokala industrin. Detta innebär att forskarstuderande på en daglig basis blir exponerade för samverkan med externa parter och även för de olika villkor som gäller i dessa sammanhang. I och med förekomsten av dessa projekt sker regelbundna besök av representanter för olika industripartners. Vid dessa besök gör doktoranderna korta presentationer och får möjlighet att diskutera individuellt med gästerna, något som bedömargruppen ser som både utvecklande och användbart. Omvänt gör även gruppen studiebesök vid industri- och pilotanläggningar och vid intervjuerna blev det tydligt att lärosätet tydligt lyfter fram och poängterar nyttan av samarbete inom gruppen, vilket bedömargruppen också anser är en god introduktion för att möta de utmaningar som väntar för de som väljer en karriär utanför akademin efter examen.

I självvärderingen framgår att kursen Research ethics, IPR and career planning berör frågor om den framtida karriären, och vid intervjuerna framgick att lärosätet tar upp karriärfrågor vid revision av studieplanen under senare delen av forskarstudierna. Sammantaget menar bedömargruppen att utbildningen är användbar och ger en mycket god introduktion till det kommande arbetslivet och villkoren för samverkan.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Utbildningen är användbar och förbereder för ett föränderligt arbetsliv både inom och utanför akademin. Bedömargruppen anser att doktoranderna får en särskilt god inblick i hur samverkan sker med industripartners. De får också goda kunskaper om de villkor som gäller i arbetslivet utanför akademin via besök av industriaktiva personer och genom studiebesök. Att lärosätet tydligt lyfter och poängterar nyttan av samarbete ser bedömargruppen som en god introduktion till att möta de utmaningar som väntar de som väljer en karriär utanför akademin.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)