Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Gränsytors kemi, fysikalisk kemi - licentiat - och doktorsexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-12-14
Lärosäte: Luleå tekniska universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Fysikalisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Personal

Antalet handledare och lärare och deras sammantagna vetenskapliga och pedagogiska kompetens är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Utifrån självvärderingen och personaltabellen framkommer det att forskningen och forskarutbildningen inom området fysikalisk kemi vid Luleå tekniska universitet är knuten till grupperingen Chemistry of Interfaces (CoI), som är en del av avdelningen för kemiteknik. Det finns i gruppen en professor samt tre biträdande professorer/lektorer. En av de senare har undervisning som huvudsysselsättning, vilket innebär att det finns tre aktiva forskare/forskarhandledare i gruppen. Det har under de senaste åren varit mellan två och tre aktiva forskarstuderande i genomsnitt, vilket enligt bedömargruppen innebär att det funnits mer än tillräcklig handledarkapacitet. I nuläget finns dock bara en doktorand i fysikalisk kemi och bedömargruppen anser att lärosätet på sikt bör försöka utöka antalet forskarstuderande för att få en bättre balans mellan olika personalkategorier i gruppen. I självvärderingen framgår att lärosätet arbetar för att anställa fler doktorander.

Handledarnas vetenskapliga kompetens framstår utifrån självvärderingen och publikationslistorna som god. Handledarna forskar i vid mening inom området "kemi vid gränsytor" med viss tonvikt på frågor av intresse för den lokala industrin. Bedömargruppen ser detta som positivt. Den pedagogiska kompetensen säkras genom att samtliga handledare har genomgått handledarutbildning i form av obligatoriska handledarkurser. Sammantaget menar bedömargruppen att handledarna framstår som väl meriterade som forskarhandledare.

Forskarutbildningsmiljö

Forskningen vid lärosätet har en sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

I självvärderingen framgår det att verksamheten inom gruppen Chemistry of Interfaces (CoI) är en del av avdelningen för kemiteknik. Vid avdelningen finns sammanlagt fem doktorander, varav en inom fysikalisk kemi. Ett viktigt led i lärosätets strävan efter att skapa en god forskarutbildningsmiljö är att åstadkomma en gemensam plattform för de doktorander som finns vid avdelningen, även om det är betydande skillnader i deras forskningsuppgifter. I självvärderingen framgår att lärosätet anordnar ett obligatoriskt introduktionsprogram för förstaårsdoktorander för att åstadkomma detta. På detta sätt integreras doktoranderna i verksamheten och lär känna både personal och studenter utanför den egna gruppen. Det framgår även av självvärderingen att doktoranderna vid avdelningen för kemiteknik har seminarier och kurser tillsammans, liksom delade laborationslokaler. Bedömargruppen anser att det är en bra lösning för att skapa en god och något bredare forskarutbildningsmiljö, eftersom antalet doktorander är relativt litet. I självvärderingen och vid intervjuerna framkom även att ledningen aktivt arbetar med att stärka forskningsverksamheten vid avdelningen, och man är i en process där antalet forskarstuderande kommer att öka framöver. Detta ser bedömargruppen som positivt.

Sett från ett avdelningsperspektiv är forskningsverksamheten kvantitativt sett begränsad. Lärosätet har därför etablerat aktiva nätverk som involverar både andra lärosäten och industripartners. För att underlätta sådana aktiviteter har lärosätet avsatt specifika medel för den typen av verksamhet, vilket bedömargruppen menar är en god investering.

En annan utmaning för en kvantitativt begränsad verksamhet är att tillgodose tillfredsställande instrumentering för forskningsaktiviteten. Detta löser CoI-gruppen genom en rimlig omfattning av egen utrustning, och när den inte räcker till finns etablerade samarbeten med andra lärosäten, vilket bedömargruppen anser är mycket välmotiverat. Utifrån självvärderingen och intervjuerna framgår det att samverkan med det omgivande samhället bland annat sker genom ett aktivt samarbete mellan avdelningen och lokala industrier. Sammantaget anser bedömargruppen att forskarutbildningsmiljön är god och att lärosätet löst många av de utmaningar som finns i en mindre forskningsmiljö genom att söka samarbeten både med andra lärosäten och med industrin i området.

Förutsättningar

Tillfredsställande

Bedömningsgrunden personal är tillfredsställande. Det finns tre aktiva handledare i gruppen Chemistry of Interfaces med god vetenskaplig och pedagogisk kompetens. I nuläget finns enbart en doktorand inom fysikalisk kemi, och bedömargruppen anser att det är ett utvecklingsområde att utöka doktorandgruppen för att uppnå en bättre balans i forskargruppen.

Forskarutbildningsmiljön är tillfredsställande. Även om forskargruppen Chemistry of Interfaces är en liten miljö, så verkar den vid en avdelning för kemiteknik, som har en något större verksamhet. Bedömargruppen ser det som positivt att doktoranderna vid avdelningen för kemiteknik har seminarier och kurser tillsammans, liksom delade lokaler, vilket bidrar till att skapa en gemensam, bredare forskarutbildningsmiljö.

Den kvantitativt begränsade forskningsverksamheten gör att man också söker aktiv samverkan med grupper vid andra lärosäten och även med den lokala industrin. Dessa samarbeten omfattar även komplettering av tillgång till experimentell utrustning. Bedömargruppen anser att de olika samarbeten som finns är välmotiverade och stärker forskarutbildningsmiljön. Det är positivt att lärosätet arbetar för att stärka forskarutbildningsmiljön och att antalet forskarstuderande kommer att öka framöver. Sammantaget medför detta att det finns tillfredställande förutsättningar att bedriva forskarutbildning i fysikalisk kemi vid avdelningen för kemiteknik vid Luleå tekniska universitet.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)