Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Fysikalisk kemi - licentiat - och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-12-14
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Fysikalisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Av självvärderingen och intervjuerna framgår det att utbildningen är användbar och att doktoranderna får en grundlig träning i bland annat vetenskaplig metodik, pedagogik och kommunikation, vilket fungerar som god förberedelse för en karriär både inom och utanför akademin. Det framgår även av den tabell som lärosätet har bifogat i självvärderingen att de flesta doktorander efter examen arbetar med arbetsuppgifter där deras utbildning är relevant. I stort sett samtliga 22 doktorer som utexaminerats sedan 2016 arbetar med forskning och utveckling, huvudsakligen inom industrin.

För att utveckla doktorandernas beredskap att möta förändringar i arbetslivet inom och utom akademin har doktoranderna en eller flera karriärdiskussioner under det sista året av utbildningen. Frågan berörs också vid den sista doktorandgenomgången, cirka 6 månader före disputation. Detta anser bedömargruppen är ett gott exempel på en välstrukturerad karriärplanering.

I självvärderingen och utifrån intervjuerna framgår det att avdelningen har en lång tradition av industrisamverkan, och cirka 10 procent av avdelningens totala budget är direktstöd från industrin. Doktorander och postdoktorer (oftast) kan vara direkt involverade i industriella samarbetsprojekt, och de får också insikt i industriprojekt genom presentationer på gruppmöten. Rekrytering av en adjungerad lektor från industrin pågår för att ytterligare stärka industrianknytningen. Detta ser bedömargruppen som bra exempel på hur doktoranderna förbereds för arbetslivet.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Utbildningen är användbar och doktoranderna får en god förberedelse för en karriär både inom och utanför akademin. Det finns ett gott samarbete med industrin sedan länge och det framgår också att doktoranderna efter examen arbetar med arbetsuppgifter där deras utbildning är relevant och kommer till god användning. Doktoranderna har en eller flera karriärdiskussioner under det sista året i utbildningen, och frågan om framtida karriär berörs vid den sista doktorandgenomgången, cirka 6 månader före disputationen. Detta anser bedömargruppen är ett gott exempel på en välstrukturerad karriärplanering.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)