Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Fysikalisk kemi - licentiat - och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktorandperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-12-14
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Fysikalisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktorandperspektiv

Doktoranden ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

I självvärderingen framgår det att doktoranderna har goda möjligheter att påverka sin utbildning genom att de dels är med och utformar sin individuella studieplan, dels har två doktorandrepresentanter, valda av doktoranderna själva, som har en kontinuerlig dialog med avdelningsledningen. I nära anslutning till regelbundna seniormöten har avdelningen också ett separat informationsmöte med representanter för doktorander och postdoktorer. Centralt har doktoranderna inflytande genom doktorandrådet som utser representanter i fakultetsgemensamma styrelser och nämnder.

Utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranden.

Utifrån självvärderingen och intervjuerna framgår det att det finns ett engagemang för doktorandernas arbetsmiljö och en strävan från avdelningsledningens sida att vara tillgänglig, lyssnande och regelbundet delta vid sociala sammankomster, som fikapauser och annat.

Minst en gång per år genomförs även en "doktorandgenomgång", där doktoranden och handledaren diskuterar projekt, utveckling, planering och liknande med avdelningsföreståndaren och den forskarutbildningsansvariga. Vid dessa möten följs alla signifikanta aspekter av forskarutbildningen upp, och den individuella studieplanen uppdateras också. Även psykosociala aspekter beaktas och mötena avslutas alltid med individuella samtal med doktoranden respektive handledarlaget, för att kunna fånga upp eventuella arbetsmiljöproblem. Utifrån de exempel lärosätet ger anser bedömargruppen att arbetsmiljön vid institutionen är god. Som ett gott exempel vill bedömargruppen lyfta fram den öppna atmosfären vid institutionen, med god tillgänglighet till handledare och kollegor, inte minst i kafferummet. Detta var något som framkom både i självvärderingen och vid intervjuerna.

Doktorandperspektiv

Tillfredsställande

Doktoranderna har goda möjligheter att utveckla utbildningens innehåll och genomförande genom en god representation i styrelser, råd och nämnder. De utformar sin individuella studieplan, och de väljer två doktorandrepresentanter som har kontinuerlig dialog med avdelningsledningen. Centralt har doktoranderna inflytande genom doktorandrådet som utser representanter i fakultetsgemensamma styrelser och nämnder. Den fysiska och psykosociala arbetsmiljön beaktas vid de doktorandgenomgångar som genomförs minst en gång per år när alla centrala aspekter av forskarutbildningen tas upp och den individuella studieplanen uppdateras. Som ett gott exempel vill bedömargruppen lyfta fram den öppna atmosfär som verkar finnas vid institutionen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)