Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Fysikalisk kemi - licentiat - och doktorsexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-12-14
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Fysikalisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Personal

Antalet handledare och lärare och deras sammantagna vetenskapliga och pedagogiska kompetens är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Från självvärderingen och övrigt underlag framgår att forskarutbildningsämnet är fysikalisk kemi. Organisatoriskt hör ämnet hemma vid avdelningen för fysikalisk och teoretisk kemi inom kemiinstitutionen vid lärosätet, en storinstitution som är fakultetsöverskridande. Fysikalisk kemi hör till den naturvetenskapliga fakulteten och har 17 doktorander (12 kvinnor och 2 män), 15 med doktorandtjänst och 2 stipendiater samt 21 handledare (7 kvinnor och 14 män), varav de flesta är professorer eller docenter. Handledarna har vardera 1-4 doktorander, vilket bedömargruppen menar är en rimlig fördelning.

Avdelningen för fysikalisk kemi har ett väl utvecklat samarbete med avdelningarna för teoretisk kemi, biokemi och strukturbiologi. Seniora forskare från dessa avdelningar är ofta bihandledare för doktorander i fysikalisk kemi, och vice versa, vilket bedömargruppen ser som ett bra upplägg.

I självvärderingen framgår det att den forskande personalen har god åldersspridning, anställning vid universitetet och hög aktivitet vid institutionen. Handledarna har genomgående mycket hög vetenskaplig meritering, och av intervjuerna framgick att minst en av handledarna ska vara docent, vilket kräver genomgången handledarkurs. Utifrån självvärderingen framstår även den pedagogiska kompetensen som hög, eftersom handledarna till största delen har minst docentkompetens. Av intervjuerna framgick att det även finns ett urval av pedagogiska kurser som handledarna kan välja mellan.

Sammantaget ser bedömargruppen att personalgruppen har den kompetens och sammansättning som krävs för utbildningens genomförande på kort och lång sikt.

Forskarutbildningsmiljö

Forskningen vid lärosätet har en sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället både nationellt och internationellt.

Av självvärderingen framgår att forskarutbildningen är välstrukturerad med tydliga riktlinjer och tydlig ansvarsfördelning mellan institutionen, handledaren och doktoranden. För vart och ett av de åtta forskarutbildningsämnena vid institutionen finns en ämnesföreträdare som företräder forskningsinriktningen internt och externt och en forskarutbildningsansvarig som har en central roll som huvudansvarig för att forskarutbildningen fungerar väl. Till varje doktorand knyts en institutionsrepresentant som har en granskande funktion gentemot handledaren och doktoranden. Det finns två institutionsrepresentanter vid institutionen, alltid en man och en kvinna, som tar ansvar för hälften av doktoranderna var, genom att de leder de årliga ISP-uppdateringarna. Det arrangemanget ser bedömargruppen som ett gott exempel på en stödjande struktur för doktoranderna, där även jämställdhetsperspektivet beaktas.

Doktoranderna ingår i kemiinstitutionens forskarskola som går under beteckningen QDETAILSS (high Quality DETection and Analysis of Liquid and Solid Samples). Forskarskolan innehåller ett basprogram med generiska kurser och doktoranderna knyts årskullsvis till den. På så sätt får doktoranderna del i ett större doktorandsammanhang, vilket bedömargruppen anser är positivt.

Bedömargruppen anser att forskningen vid avdelningen håller mycket hög internationell klass med avsevärd omfattning och bredd, vilket framgår av handledarnas och doktorandernas publikationslistor. Genom de nära kontakterna med teoretisk kemi, som man även delar kafferum med, samt biokemi och strukturbiologi är den starka forskningsmiljön i praktiken mycket bred. Det finns också mycket god och bred tillgång till forskningsapparatur, vilket bedömargruppen anser är viktigt eftersom de flesta doktorander använder flera olika instrument i sina projekt. Utöver detta finns fast anställd personal för att ta hand om utrustningen och det ingår även visst instrumentansvar i institutionstjänstgöringen för en del doktorander.

Miljön vid institutionen är internationell, med många forskare som kommer från olika länder och som håller seminarier eller är gäster för längre forskningsvistelser. Närheten till anläggningarna MAX IV och ESS, samt nätverket LINXS ger stora möjligheter för doktoranderna att skapa nätverk och samverka utanför den egna forskningsmiljön, vilket bedömargruppen ser som värdefullt. Ytterligare samverkan med det omgivande samhället, både nationellt och internationellt, sker genom att alla doktorander deltar i flera internationella konferenser under sin utbildning, och många deltar också i olika sommarskolor utomlands.

Sammantaget ser bedömargruppen att forskarutbildningsmiljön håller en god kvalitet.

Förutsättningar

Tillfredsställande

Bedömningsgrunden personal är väl tillgodosedd. Handledarna i fysikalisk kemi har genomgående hög vetenskaplig och pedagogisk kompetens, och de är tillräckligt många för att på kort och lång sikt ge god forskarutbildning med nuvarande volym. Fysikalisk kemi har ett väl utvecklat samarbete med avdelningarna för teoretisk kemi, biokemi och strukturbiologi. Seniora forskare från dessa avdelningar är ofta bihandledare för doktorander i fysikalisk kemi, och vice versa, vilket bedömargruppen ser som ett bra upplägg.

Även forskarutbildningsmiljön är tillfredsställande. Forskningen vid avdelningen håller mycket hög internationell klass med avsevärd omfattning och bredd. Det finns också mycket god och bred tillgång till forskningsapparatur och den internationella miljön vid institutionen och närheten till forskningsanläggningarna MAX IV och ESS ger stora möjligheter för doktoranderna att skapa nätverk.

Som ett gott exempel vill bedömargruppen lyfta fram systemet med en institutionsrepresentant som knyts till varje doktorand. Institutionsrepresentanten har en granskande funktion och leder de årliga ISP-uppdateringarna.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)