Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kemi med inriktning biofysikalisk kemi, fysikalisk kemi - licentiat - och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-12-14
Lärosäte: Umeå universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Fysikalisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Utifrån självvärderingen och intervjuerna framgår enligt bedömargruppen att doktoranderna i fysikalisk kemi får värdefull träning i ett antal tekniker och får möjligheter att verka i en internationell forskningsmiljö med god infrastruktur som utvecklar och förbereder dem för både en akademisk karriär och en karriär inom näringslivet. Enligt självvärderingen har samtliga doktorander som disputerat de senaste fem åren fortsatt med akademisk forskning vid välrenommerade universitet och forskningsanläggningar. Vid intervjuerna framgick att doktoranderna har tillgång till en företagsforskarskola, en biotek-inkubator och kontakter med universitetssjukhuset och med ett antal småföretag på campus, vilket bedömarna ser som goda förberedelser för en karriär utanför akademin. Enligt intervjuerna upplevde doktoranderna generellt att deras forskningsämne relaterar till aktuella samhällsfrågor, vilket också förbereder dem inför det kommande arbetslivet.

I självvärderingen beskrivs också att lärosätet ger kurser där den framtida karriären behandlas, såsom: "Att skriva ansökningar, 3 hp, Kommunicera vetenskaplig forskning, 3 hp, Nyttiggörande och innovation, 2 hp, och Strategisk karriärplanering 1,5 hp. Kursen i karriärplanering framhölls vid intervjun som särskilt uppskattad.

Ett ytterligare exempel på karriärförberedelse är att doktoranderna tar en aktiv del i kemiundervisningen, där de fungerar som laboratorieassistenter på både grundläggande och avancerad nivå där fysikalisk kemi ingår, samt mot receptarieprogrammet och civilingenjörsprogrammet inom energiteknik. Doktoranderna får på så sätt god övning genom att delta både i planering och examination av undervisningen, något som bedömargruppen ser som bra förberedelser för arbete både inom akademin och inom näringslivet. Doktoranderna har även möjlighet till pedagogisk meritering genom att delta i de flesta pedagogikkurser som erbjuds vid Umeå universitet. Detta ser bedömargruppen som värdefullt för att förbereda doktoranderna för ett föränderligt arbetsliv.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Utbildningen genomförs och är utformad på så sätt att den är användbar och doktoranderna i fysikalisk kemi förbereds väl för arbete både inom och utanför akademin genom de goda möjligheter som finns att verka i en internationell forskningsmiljö med god infrastruktur som utvecklar och förbereder dem för kommande karriär. De får värdefull träning i ett antal tekniker och har tillgång till en välfungerande infrastrukturbas med diverse teknikplattformar inom Umeå universitet, samt till infrastruktur vid stora internationella forskningsanläggningar.

Även om samtliga doktorander som disputerat de senaste fem åren har fortsatt med akademisk forskning vid välrenommerade universitet och forskningsanläggningar, ger lärosätet också goda möjligheter för en karriär utanför akademin genom de breda kunskaper i avancerade forskningstekniker som utbildningen ger. Kontakter med näringslivet uppmuntras i biotekinkubator, företagsforskarskolan och genom kontakter med ett antal småföretag på campus. Doktoranderna får även goda möjligheter till pedagogisk meritering och karriärplanering i kursutbudet.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)