Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kemi med inriktning biofysikalisk kemi, fysikalisk kemi - licentiat - och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktorandperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-12-14
Lärosäte: Umeå universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Fysikalisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktorandperspektiv

Doktoranden ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla

utbildningens innehåll och genomförande.

Av självvärderingen framgår att doktoranderna har en god representation i samtliga formella organ på lärosätet: doktorandråd, Umeå naturvetar- och teknologkår (NTK) samt fakultetens kommitté för utbildning på forskarnivå (KUF) med mera. Doktorandernas rätt att räkna deltagande i råden som institutionstjänstgöring kompenserar för den insats som krävs och uppmuntrar till engagemang, anser bedömargruppen. Doktoranderna företräds av en studieadministratör och kan även föra fram frågor i regelbundet förkommande medarbetarundersökningar (på treårsbasis), där svaren från doktoranderna behandlas i en separat kategori, samt i avgångsenkäter. Intervjuer med handledare och administrativt ansvariga förstärkte intrycket av att doktoranden sätts i centrum. Det framgick vid intervjuerna att även doktorander som inte talar svenska får möjlighet att undervisa och utvecklas i lärarrollen, vilket bedömargruppen anser är viktigt ur ett jämlikhets- och mångfaldsperspektiv.

Utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranden.

Av självvärderingen och intervjuerna framgår att doktoranderna har en god fysisk arbetsmiljö med välrustade laboratorier och god infrastruktur, som särskilt imponerade på bedömargruppen. Stor vikt läggs vid säkerhetsarbetet, med betoning på säkerhet i det laborativa arbetet. Detta regleras av utförligt beskrivna rutiner på både svenska och engelska, som alla måste ta del av innan arbetet påbörjas. Särskilt finns ett krav på introduktion till den närmaste arbetsmiljön för utrustning och rutiner som täcker eventuella lokala variationer. Dessutom har den nya kursen Introduktionskurs för doktorander, 1 hp, inkluderats i det obligatoriska kurspaketet för forskarutbildningen från och med vårterminen 2021. Ett fåtal doktorander, som upplever problem med den psykosociala arbetsmiljön, kan vända sig till företagshälsovården. Kemiska institutionen har nyligen bildat arbetsgruppen Gruppen för organisatorisk och social arbetsmiljö med det långsiktiga målet att förbättra den psykosociala arbetsmiljön vid institutionen för att minska antalet sjukskrivningar kopplade till psykosociala faktorer och för att öka trivseln vid institutionen. En fungerande process finns för byte av handledare om det behövs. Att doktorander är utlyfta som en egen grupp i regelbundna medarbetarundersökningar bidrar också positivt till arbetsmiljön.

Sammantaget ser bedömargruppen att det finns en god arbetsmiljö för doktorander vid institutionen.

Doktorandperspektiv

Tillfredsställande

Doktoranderna har en god representation i samtliga formella organ på lärosätet, vilket enligt bedömargruppen garanterar inflytande på forskarutbildningen och ger doktoranderna möjlighet till en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll. Doktoranderna har även en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö och etablerade rutiner finns för handledarbyte om det är nödvändigt. Att doktorander är utlyfta som en egen grupp i regelbundna medarbetarundersökningar bidrar också positivt till arbetsmiljön, liksom att även doktorander som inte talar svenska ges möjlighet att undervisa och utvecklas i lärarrollen, vilket bedömargruppen ser som viktigt ur ett jämlikhets- och mångfaldsperspektiv.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)