Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kemi med inriktning biofysikalisk kemi, fysikalisk kemi - licentiat - och doktorsexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-12-14
Lärosäte: Umeå universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Fysikalisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Personal

Antalet handledare och lärare och deras sammantagna vetenskapliga och pedagogiska kompetens är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Från självvärderingens bakgrundsbeskrivning framgår det att 49 doktorander var registrerade för forskarstudier i kemi eller beräkningsvetenskap vid institutionen höstterminen 2020. Andelen kvinnliga doktorander var 55 procent och 80 procent var internationella doktorander. Enligt bifogad tabellbilaga finns det 3 registrerade doktorander i fysikalisk kemi för närvarande.

Forskarutbildningen leds av en av kemiska institutionens biträdande prefekter, som samtidigt är studierektor, examinator för forskarutbildningen, samt ordförande i FoU-nämnden. Handledarkollegiet vid kemiska institutionen är stort och omfattar 46 forskare: professorer, lektorer, biträdande lektorer, forskarassistenter och forskare. Varje doktorand har alltid minst två handledare: Huvudhandledaren kompletteras av en (eller flera) biträdande handledare med specifik kompetens som anses vara av värde för doktorandprojektet och som kan komma från andra institutioner eller från andra lärosäten.

Utifrån självvärderingen och lärartabellen framstår kompetensnivån och handledarkapaciteten som god. I forskarutbildningsämnet fysikalisk kemi består handledargruppen av tre professorer (med inriktningar mot biofysikalisk kemi, biokemi, molekylär biomimetik), samt en universitetslektor i fysikalisk kemi. Samtliga handledare har docentkompetens och alla huvudhandledare har genomgått handledarutbildning och bedriver forskning med högt internationellt anseende. Samtliga huvudhandledare är för närvarande män, en snedfördelning som åtminstone delvis upphävs av att det finns kvinnliga biträdande handledare. Nya rekryteringar planeras inom den närmaste tiden för att behålla kompetensen inom handledargruppen, och det framgick vid intervjuerna att det till dessa utlysningar finns ett antal kvinnliga toppkandidater. Vid intervjuerna betonade lärosätet att utlysningar sker brett och rekrytering sker strikt efter sökandenas kompetens, och när yngre forskare rekryteras stöds de genom startbidrag, mentorskapsprogram och handledning av äldre erfarna forskare. Bedömargruppen ser positivt på rekryteringsarbetet och på det omfattande arbete som görs för att skapa en attraktiv forskningsmiljö.

Forskarutbildningsmiljö

Forskningen vid lärosätet har en sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället både nationellt och internationellt.

Från bakgrundsbeskrivningen framgår att kemiinstitutionen är den största vid Umeå universitet med drygt 200 anställda. Den klassiska indelningen i avdelningar med specialisering i kemiämnen (varav fysikalisk kemi var ett) övergavs 2007 för en indelning i tre strategiska forskningsområden: biologisk kemi, miljö- och biogeokemi och teknisk kemi, utan formell struktur och ekonomiska ramar relaterade till indelningen. En doktorand i forskarutbildningsämnet kemi kan för närvarande antas med tio olika inriktningar: analytisk kemi, biofysikalisk kemi, biogeokemi, biokemi, kemometri, läkemedelskemi, miljökemi, oorganisk kemi, organisk kemi och teknisk kemi. Samtliga forskarutbildningsämnen i kemi har samma struktur med en gemensam allmän studieplan, och en doktorand kan arbeta med fysikalisk-kemisk inriktning under ett antal "paraplyer", varav ett är biofysikalisk kemi. Ett antal baskurser som väljs individuellt ger ämneskompetens inom traditionell fysikalisk kemi.

Av bifogat material framgår att forskningen täcker ett brett område, är framgångsrik och väl försörjd genom internfinansiering liksom genom externa bidrag. Samtliga professorer inom fysikalisk kemi åtnjuter för närvarande 75 procent fakultetsfinansierad forskningstid, vilket bedömargruppen anser starkt främjar möjligheter till forskning och handledning av forskarstuderande. Bidrag från den lokalt förankrade Kempestiftelsen bidrar dessutom ytterligare till en välfinansierad forskningsmiljö. Tillgång finns till en välfungerande infrastrukturbas med diverse teknikplattformar inom Umeå universitet, samt till infrastruktur vid stora internationella forskningsanläggningar. Doktoranderna får alltså värdefull träning i ett antal tekniker och får möjlighet att verka i en internationell forskningsmiljö, menar bedömargruppen.

Utifrån självvärderingen och intervjuerna framgår det att doktoranderna deltar i regelbundna doktorandseminarier och uppmuntras att presentera sina resultat vid nationella och internationella konferenser, där deltagande premieras med en högskolepoäng. Publiceringen sker i välrenommerade tidskrifter med hög genomslagskraft - verksamheter som bedömargruppen anser är betydelsefulla för doktorandernas utveckling.

Förutsättningar

Tillfredsställande

Det finns en god tillgång till handledning från kvalificerade forskare med hög ämneskompetens. Samtliga handledare har docentkompetens och alla huvudhandledare har genomgått handledarutbildning och bedriver forskning med högt internationellt anseende. Bedömningen är att tillgången till handledare både numerärt och kompetensmässigt svarar väl mot doktorandgruppens storlek och sammansättning. Positivt är också att rekryteringar planeras inom den närmaste tiden för att behålla kompetensen inom handledargruppen.

Forskarutbildningsmiljön är god med en tillfredsställande storlek på miljön. Av självvärderingen framgår att forskningen täcker ett brett område, är framgångsrik och väl försörjd med basfinansiering liksom med externa bidrag. Publiceringen sker i välrenommerade tidskrifter med hög genomslagskraft. Tillgång finns till en väl fungerande infrastrukturbas med diverse teknikplattformar inom Umeå universitet. Doktorander i biofysikalisk kemi får alltså värdefull träning i ett antal tekniker och får möjligheter att verka i en internationell forskningsmiljö och vid stora internationella forskningsanläggningar. Doktoranderna har tillgång till en löpande seminarieverksamhet, och tränas i att presentera forskningsresultat vid nationella och internationella konferenser. Sammantaget anser bedömargruppen att förutsättningarna att bedriva forskarutbildning vid lärosätet är mycket goda och vill särskilt lyfta fram den samstämmighet och det engagemang i utbildningen som genomsyrar handledargruppen och ledningen, samt den goda tillgången på relevant infrastruktur som står doktoranderna till förfogande, lokalt, nationellt och internationellt.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)