Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kemi med inriktning organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktorandperspektiv

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Chalmers tekniska högskola
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktorandperspektiv

Doktoranden ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Alla doktorander är anslutna till lärosätets doktorandsektion och är representerade i arbetsgrupper och beslutsprocesser på både fakultets- och institutionsnivå. Doktoranderna är även representerade i ett strategiskt diskussionsforum där näringslivs- och samhällsrepresentanter möter prefekten och institutionsrepresentanter, vilket bedömargruppen tycker är positivt.

Doktorandrådet har varit involverad i att skriva självvärderingen, vilket bedömargruppen finner utmärkt. Texten är dock allmänt hållen och saknar detaljer om vad som sker lokalt respektive centralt på lärosätet.

Det är oklart från självvärderingen om doktoranderna kan påverka utformningen av institutionstjänstgöringen. Vid intervjuerna framkom att doktorandernas undervisning beslutas centralt, och att kraven på övrig institutionstjänstgöring är otydliga. Att klargöra kraven ser bedömargruppen som ett utvecklingsområde. Doktoranderna kan genom den individuella studieplanen ha ett visst inflytande på sin utbildning.

Utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranden.

Lärosätet organiserar särskilda doktorandenkäter för att fånga upp synpunkter. Det finns också separata doktorandfrågor i den årliga medarbetarenkäten. Medarbetarsamtal mellan doktorand och linjechef genomförs varje år. Nyanställda får i förebyggande syfte en ergonomisk genomgång, och arbete pågår för att förebygga arbetsrelaterad stress för både doktorander och handledare. Ett doktorandombud kan kopplas in som opartiskt stöd vid behov. Processen för doktorandrekrytering har styrts upp för att minska risken för felrekryteringar, vilket bedömargruppen anser är utmärkt.

Doktorandperspektiv

tillfredsställande.

Det finns goda rutiner för doktorandrepresentation på alla organisatoriska nivåer. Doktoranderna kan genom den individuella studieplanen ha ett visst inflytande på sin utbildning. God arbetsmiljö säkerställs genom en välorganiserad introduktion av nyanställda och årliga uppföljningar. Processer för hantering av handledarbyten finns, och rutinerna för doktorandrekrytering har styrts upp så att flera parter deltar vid intervjuer för att minska risken för felrekryteringar, vilket är utmärkt.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)