Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Naturvetenskap med inriktning kemi, organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Göteborgs universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen ärutformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Enligt självvärderingen arbetar samverkansrådet med institutionens utåtriktade verksamhet och upprätthåller kontakter med skola, industri, omgivande samhälle och myndigheter. Doktoranderna uppmuntras också att delta i aktiviteter mot det omgivande samhället, till exempel Vetenskapsfestivalen och Fönster mot naturvetenskap. Bedömargruppen ser positivt på att institutionen anordnar karriärdagar, där personer med erfarenheter i arbetslivet presenterar sig.

Det är meningen att doktoranden och handledaren ska diskutera yrkesförberedande planering i samband med den årliga uppdateringen av den individuella studieplanen, men detta ska bara redovisas med ja/nej. Bedömargruppen anser att detta kan förbättras.

Bedömargruppen anser att det vid lärosätet finns bra aktiviteter som stärker samverkan med det omgivande samhället, som exempelvis samarbeten mellan näringslivet och olika nätverk. Karriärdagarna är ett annat exempel på aktiviteter som syftar till att hjälpa doktoranderna i deras karriärsutveckling. I båda fallen anser bedömargruppen att de skulle kunna styras upp och ske mer samordnat, eftersom yrkesförberedande planering enbart är kopplad till olika informella mål i forskarutbildningen. Doktorandernas praktiska erfarenhet av undervisning förbereder dem även för en karriär inom pedagogisk verksamhet. Handledarna har ofta ett brett nätverk inom akademi och näringsliv som är till gagn för doktoranderna, och doktoranderna får oftast relevanta anställningar efter avlagd doktorsexamen.

Även om det arbete som bedrivs kan förbättras och formaliseras tydligare, anser bedömargruppen sammantaget att utbildningen är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Samverkansrådet arbetar med institutionens utåtriktade verksamhet och upprätthåller externa kontakter. Det finns ett nätverk inom akademi och näringsliv, och karriärdagar förbereder doktoranderna inför ett arbetsliv i eller utanför akademin. Doktorandernas praktiska erfarenhet av undervisning förbereder dem också för en karriär inom pedagogisk verksamhet. Den individuella studieplanen innehåller begränsad information om yrkesförberedande aktiviteter och bör förbättras för att öka medvetandet om relevanta färdigheter och möjligheter för att hitta kvalificerade arbeten efter examen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)