Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Naturvetenskap med inriktning kemi, organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktorandperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Göteborgs universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktorandperspektiv

Doktoranden ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Självvärderingen visar att doktoranderna är representerade i flera beredande råd och organ via institutionsrådet och doktorandrådet. På det sättet säkras doktorandernas medverkan i och påverkan av forskningsstrategi och externa kontakter, som skola, industri och myndigheter. Doktorandrådet är doktorandernas organ för direkt påverkan och ger dem goda möjligheter att påverka sin forskarutbildning.

Självvärderingen visar att de flesta doktorandprojekt är kopplade till externfinansierade projekt. Doktoranderna har ett visst utbud av forskarutbildningskurser att ta del av, men de ser gärna att fler kurser kan erbjudas.

Utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranden.

De enskilda forskargrupperna ansvarar för doktorandernas arbetsmiljö, som en följd av att prefekten har delegerat ansvaret till forskningsledarna. Institutionen har en specifik HR-administratör som arbetar med doktoranderna, så att exempelvis individuella personliga problem kan förebyggas eller fångas upp. Det är mer komplext att värdera status för den psykosociala miljön inklusive stress och ensamhet, i jämförelse med den rent formella arbetsmiljön. Bedömargruppen tycker därför att HR-administratörens funktion är utmärkt. Det finns jämställdhets-, likabehandlings- och arbetsmiljöråd på plats som kan fånga upp frågor om den psykosociala miljön. Det finns även rutiner för rehabilitering och sjukskrivning. En färsk enkätundersökning visar att doktoranderna upplever sin arbetsmiljö som god.

Det framkommer inte om doktoranderna får möjlighet att delta i årliga medarbetarsamtal, men det framgår i självvärderingen att det organiseras årliga utvecklingssamtal med handledaren och examinatorn. I framtiden planeras även medarbetarsamtal mellan doktoranden och studierektorn. Bedömargruppen anser att utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranderna.

Doktorandperspektiv

Tillfredsställande

Doktoranderna är väl representerade i beredningar och råd, exempelvis doktorandrådet. Institutionen har en specifik HR-administratör för doktorander, och ansvaret för doktorandernas arbetsmiljö är delegerat från prefekten till forskningsledarna. Rutiner för rehabilitering finns på plats och doktoranderna upplever sin arbetsmiljö som god. Bedömargruppen anser att utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranderna.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)