Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Naturvetenskap med inriktning kemi, organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Göteborgs universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Personal

Antalet handledare och lärare och deras sammantagna vetenskapliga/konstnärliga och pedagogiska kompetens ärt och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Självvärderingen visar att lärosätet har en lång historia i att bedriva forskarutbildning. Den generella kompetensen är både bred och har spets med många internationellt starka forskare inom de flesta kemidisciplinerna. År 2012 skapade man institutionen för kemi och molekylärbiologi och här finns 45 forskargrupper uppdelade i 5 olika divisioner, beroende på inriktning.

Divisionen Organisk kemi och läkemedelskemi är samlokaliserad och här har man en miljö som säkerställer forskarutbildningens djup och spetskompetens. Lärosätet listar tio handledare i organisk kemi – inklusive fem professorer – samt ytterligare resurser som finns med som examinatorer, bland annat två seniora professorer. Det finns nio doktorander inom organisk kemi fördelat på fem huvudhandledare, varav fyra är män. Tilläggsresurser är viktiga bidrag för att uppnå bred och hög vetenskaplig kompetens inom organisk kemi, och kompletterande kompetens finns särskilt inom läkemedelskemi. Handledargruppen har ett åldersspann som tryggar lärarsituationen på lång sikt. Baserat på både självvärderingen och intervjuerna anser bedömargruppen att det finns adekvat vetenskaplig kompetens inom handledargruppen, på kort och lång sikt.

Bedömargruppen anser att kvaliteten på handledning och undervisning understöds väl av lärosätet, eftersom pedagogisk utbildning uppmuntras och för befordran till professor krävs handledarutbildning. Varje doktorand har en huvudhandledare och minst en biträdande handledare samt en examinator som inte är direkt knuten till doktorandens forskargrupp.

Av självvärderingen framgår att cirka 60 procent av den totala finansieringen kommer från externa bidrag och uppdrag. Institutionen praktiserar en medfinansieringspolicy som ger möjlighet till 20–40 procents finansiering av doktorandtjänster efter ansökan. Medfinansiering från institutionen bidrar till att förbättra en ojämn fördelning av doktorander per handledare.

Sammantaget anser bedömargruppen att underlagen visar att lärosätet har god tillgång på handledare och lärare samt att personalsituationen står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Forskarutbildningsmiljö

Forskningen vid lärosätet har en sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå kan bedrivas på en hög vetenskaplig/konstnärlig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället både nationellt och internationellt.

Självvärderingen beskriver att forskningsgrupperna är indelade i divisioner för att underlätta informationsflöden, använda lokaler och infrastruktur och skapa samhörighet i respektive ämnesområde. Större lokala, nationella och internationella nätverk finns tillgängliga och ger möjlighet för utbyten med andra universitet. Institutionen har 89 doktorander varav 9 är industridoktorander med anställning utanför universitetet. Man har en hel del gemensamma seminarier och aktiviteter, vilket bedömargruppen anser borgar för en imponerande bredd och möjlighet till en stark, flexibel och modern forskningsmiljö.

Lärosätet listar i tabellbilagan nio doktorander i organisk kemi, där sju har huvudhandledare med inriktning organisk kemi medan två har en huvudhandledare i fysikalisk kemi som forskar inom fysikaliskorganisk kemi. Förutom handledare och doktorander så finns flera postdoktorer och andra yngre forskare vid institutionen, som bidrar till en bra miljö för doktoranderna. Bedömargruppen anser att kvaliteten är mycket god och det finns en bra etablerad infrastruktur för att bedriva modern forskning i organisk kemi. Bedömningen utgår från de publikationer som bedömargruppen har tagit del av.

Baserat både på självvärderingen och intervjuerna framkommer det att ämnesgrupperna är mycket aktiva och håller veckomöten med presentationer, återkoppling och planering. Forskargrupperna i organisk kemi erbjuder också en internationell forskningsmiljö och har en tradition att bedriva tvärvetenskapliga projekt. De har ett mycket väl etablerat kontaktnät både nationellt och internationellt med både akademin och grundforskningen, liksom med näringslivet och industrin. Närheten till AstraZeneca Mölndal ger en extra möjlighet till interaktion och förkovran utanför universitetet. Seminarieserier och konferenser organiseras, ibland tillsammans med Chalmers tekniska högskola, där doktorander får möjlighet att presentera sin forskning.

Bedömargruppen ser det som positivt att varje lärare varje år får en summa på för närvarande 50 000 kronor som kan användas till egen kompetensutveckling eller för doktorandernas resor samt deltagande i workshoppar, konferenser eller för att läsa kurser vid andra lärosäten. Det finns en bra struktur för antagning och rekrytering av doktorander. Varje doktorand får, förutom en handledarkonstellation med huvudhandledare och biträdande handledare, också en examinator. Examinatorn är professor och är med vid årliga uppföljningar.

Lärosätet har identifierat behovet av ett kollegialt forum. Beredning för forskning och forskarutbildning inrättades därför i januari 2021 för att förbättra kvalitetsutvecklingen. Den årliga Vetenskapsfestivalen bidrar med samverkansmöjligheter med det omgivande samhället och kontakter med näringslivet sker ofta via tidigare doktorander.

Förutsättningar

Tillfredsställande

Förutsättningarna att genomföra forskarutbildning i organisk kemi vid lärosätet är tillfredsställande. Antalet handledare är adekvat i förhållande till antalet doktorander, och handledarna har tät kontakt med doktoranderna samt bred och djup kompetens i organisk kemi. Den samlade handledarkompetensen håller en hög nivå inom ett brett område, och några handledare är ledande forskare internationellt. Kvaliteten är därför mycket god och det finns en bra etablerad infrastruktur. Lärosätet har en effektiv organisation och god forskarutbildningsmiljö. Forskarutbildningen har upparbetat en mycket god tillgång till forskningsutrustning och extern finansiering.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)