Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kemi, organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Kungl. Tekniska högskolan
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Bredden på kemiinriktningarna vid lärosätet och tydlig koppling till applikation ger doktoranderna en självklar förmåga att se hur deras forskning kan bidra till samhällets utveckling. Doktoranderna arbetar även aktivt inom stora internationella nätverk och utbyten med industri samt får kontinuerlig information om forskningsfronten. En intressant notering bedömargruppen gör är att trots att man har allt detta på plats så anser många av doktoranderna att de fått relativt lite karriärstöd. Detta ansvar har legat på handledarna, men vid intervjuerna framkom att handledarna sällan diskuterar framtidsplaner med sina doktorander. Detta faktum har föranlett att man nu planerar mer centrala initiativ för karriärplanering. Det finns ett stort utbud av seminarier som lärosätet uppmuntrar doktoranderna att delta i. Som både självvärderingen och intervjuerna visar så arbetar doktoranderna i projektform där delprojekt sammanställs i publikationer. På så sätt lär sig doktoranderna att arbeta mot kvalitetskrav och under viss tidspress. Tidspressen och förmågan att arbeta mot gemensamma mål med andra forskargrupper i tvärvetenskapliga projekt är en bra utbildning och beredskap även för arbete utanför akademien. Doktoranderna är anställningsbara efter genomgången forskarutbildning och har lätt att få arbete.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Bedömargruppen ser ett lärosäte som sätter stor vikt vid att utveckla en forskarutbildning som genom sin utformning ger bra interaktioner med det omgivande samhället. Forskningen har inslag av tillämpning där många av projekten drivs med internationella partner och nätverk, vilket ger utmärkta möjligheter för doktoranderna att vitaliseras och bidra med vetenskapliga presentationer och framåtsyftande diskussioner. Lärosätet har via medarbetarundersökningar identifierat att många forskarstuderande vill ha ännu mer hjälp med karriärplanering. Vid intervjuerna framkom att lärosätet nu initierar ytterligare aktiviteter centralt om detta tema, vilket bedömargruppen anser är positivt.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)