Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kemi, organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Kungl. Tekniska högskolan
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Personal

Antalet handledare och lärare och deras sammantagna vetenskapliga/konstnärliga och pedagogiska kompetens äradekvat och står/står inte i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Den självvärdering som lärosätet har lämnat in är av en mycket generell natur och saknar i stora delar information som är specifik för organisk kemi. Det har därför varit svårt att bedöma vissa områden inom utvärderingen på detaljnivå. Därför har bedömargruppen till stor del baserat sitt yttrande på vad som framkom under intervjuerna, kompletterat med de generella delarna i självvärderingen och bilagorna som bedömargruppen tolkar som att de även omfattar organisk kemi.

Lärosätet har lång historia av att bedriva forskarutbildning. Den generella kompetensen är både bred och spetsig med många internationellt starka forskare inom de flesta kemidisciplinerna. Många projekt är tvärvetenskapliga och de teman som behandlas har stark förankring i de globala miljö- och hållbarhetsmål som FN definierat.

Inom organisk kemi har lärosätet hamnat i en generationsväxling, och i självvärderingen anges en professor, en universitetslektor och en biträdande lektor med organisk kemi som huvudinriktning. Vid intervjun framkom att ytterligare en biträdande lektor är rekryterad och har fått resurser för en doktorand. Ytterligare rekrytering av en lektor är också planerad. Baserat på de bifogade publikationslistorna är det mycket hög kvalitet i den forskning som bedrivs inom ämnet kemi, och organisk kemi är inget undantag. Miljön i organisk kemi domineras dock av en internationellt erkänd professor som också har en omfattande verksamhet i Kina.

I självvärderingen har lärosätet listat tre doktorander som ansetts relevanta att ingå i utvärderingen av forskarutbildning i organisk kemi. I och med nyrekryteringen av en biträdande lektor inom ämnet organisk kemi har lärosätet fyra forskningsledare som kan handleda doktorander i organisk kemi. Två av dem är lite tidigare i karriären (biträdande lektorer) och står för långsiktighet inom ämnesområdet. Om någon av de mer etablerade handledarna skulle lämna lärosätet har man alltså kvar bra handledarkompetens i en övergång. Bedömargruppen ser trots detta ett behov av ytterligare rekryteringar, för att säkerställa handledarkompetensen på lång sikt. Som biträdande handledare finns det gott om kompetens inom närliggande ämnen vid lärosätet som också kan bidra på ett positivt sätt i projekt som är mer ämnesöverbryggande.

Sedan 2007 krävs handledarutbildning för att handleda doktorander och majoriteten av huvudhandledarna vid KTH har den pedagogiska meriteringen. Undantagen är redan erfarna handledare före 2007. Bedömargruppen ser positivt på kravet att handledare ska ha adekvat handledarutbildning.

Forskarutbildningsmiljö

Forskningen forskningen vid lärosätet har en sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå kan bedrivas på en hög vetenskaplig/konstnärlig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. Relevant samverkan skermed det omgivande samhället både nationellt och internationellt.

När självvärderingen skrevs fanns 28 doktorander totalt, varav 3 doktorander som lärosätet angett som relevanta att ingå i utvärderingen av forskarutbildning i organisk kemi. Det finns en etablerad seminariekultur med en bredd av inriktningar på institutionen, vilket enligt bedömargruppen ger doktoranderna goda möjligheter att interagera med närliggande discipliner. Vid intervjuerna framkom att man även har regelbundna seminarier inom ämnesområdet organisk kemi och att samverkan och kunskapsutbyte sker på ett naturligt sätt mellan grupperna.

Lärosätet har en tradition av att bedriva tvärvetenskapliga projekt och det finns etablerade kontaktnät både nationellt och internationellt med både akademi och grundforskning samt till mer tillämpning och industrikoppling. Detta bidrar enligt bedömargruppen till doktorandernas miljö på ett positivt sätt.

Innan lärosätet antar en ny doktorand kontrollerar man noggrant att tillräckliga resurser finns till förfogande. Man ser över både ekonomiska förutsättningar och infrastruktur samt närmiljön med planerad handledarkonstellation och stödjande forskare.

Utifrån självvärderingen och de intervjuer som gjordes konstaterar bedömargruppen att det i dag finns ett väl fungerande system för infrastrukturen och bokning av instrument vid lärosätet. Detta skapar goda förutsättningar för att doktoranderna ska ha tillgång till viktig infrastruktur. Det framgick dock vid intervjuerna att man har ovanligt lite resurser för att sköta om instrument och annat som används gemensamt för den forskning som sker inom organisk kemi. En hel del av arbetet med att upprätthålla en bra infrastruktur har legat på doktoranderna och numera även på postdoktorerna samt i viss mån även forskningsledarna. Intervjuerna visade att den institutionstjänstgöringen upplevs som betungande. Bedömargruppen rekommenderar därför en översyn av situationen, för att säkerställa att man kan behålla kvaliteten på infrastrukturen över tid.

Utifrån självvärderingen och det som framkom vid intervjuerna konstaterar bedömargruppen att det i samma forskarutbildningsmiljö finns skillnader mellan de forskarstuderande med doktorandanställning och de med stipendiefinansiering. Bedömargruppen anser att lärosätet behöver göra mer för att jämställa villkoren för de två olika doktorandgrupperna, så att de får likvärdiga förutsättningar att tillgodogöra sig forskarutbildningen i miljön. Detta är ett utvecklingsområde för lärosätet.

Det finns ett stort utbud av seminarier som doktoranderna uppmuntras att delta i. Trots det konstaterar självvärderingen att det är svårt att få doktoranderna att delta och att det beslutats att införa ett poängsystem för att öka deltagandet. Doktoranderna uppmuntras även att åka på internationella konferenser och workshoppar. I samband med detta finns ett lovvärt stipendiesystem som doktoranderna kan söka medel från, vilket gör dem mindre beroende av välfinansierade handledare och ger dem träning i att skriva ansökningar.

Förutsättningar

Tillfredsställande

Självvärderingen visar att antalet handledare och lärare samt deras sammantagna vetenskapliga kompetens är adekvat och står i proportion till utbildningens nuvarande volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt. Den forskning som bedrivs med fördjupning inom organisk kemi domineras för närvarande av en professors verksamhet. Det finns därför en viss osäkerhet hos bedömargruppen inför hur handledning med rätt förutsättningar säkerställs på lång sikt för doktorander i organisk kemi. För att bibehålla nuvarande kvalitet och omfattning på längre sikt anser bedömargruppen att man bör säkerställa fler handledare med ambitionen att handleda doktorander vars forskningsprojekt har sin tyngdpunkt i organisk kemi och utveckla ett eget oberoende forskningsprogram. Vid intervjun framkom att man var medveten om situationen och att ytterligare en biträdande lektor nyligen har rekryterats som också tilldelats resurser för att anta en doktorand till organisk kemi.

Bedömargruppen anser att förutsättningarna för en likvärdig forskarutbildning för doktorander med olika finansieringsform inte finns på plats idag. Bedömargruppen anser inte att stipendiefinansiering i sig är ett problem, men vill att lärosätet jobbar för att säkerställa att kvaliteten på forskarutbildningen blir likvärdig för alla doktorander. Detta är ett utvecklingsområde för lärosätet.

Forskningen som bedrivs är av mycket hög kvalitet och de olika forskningsprogrammen ingår i stora delar i internationella nätverk. Det finns utmärkta förutsättningar med modern infrastruktur vid lärosätet och man har ett etablerat bokningssystem som ger doktoranderna tillgång till utrustning på ett bra sätt. Det noterades dock vid intervjuerna att mycket tid och ansvar att upprätthålla fungerande infrastruktur låg på doktoranderna, och här anser bedömargruppen att lärosätet bör säkerställa ett mer hållbart system för att kvalitetssäkra infrastrukturen. Lärosätet interagerar mycket med industrin, och bedömargruppen anser att man har relevant samverkan med forskningssamhället både nationellt och internationellt.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)