Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kemi, organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Mittuniversitetet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Lärosätet arbetar för att doktoranderna blir aktivt inkluderade i nationella och internationella nätverk. Det finns ekonomiska medel från fakulteten för att vidga det internationella kontaktnätet. Forskarutbildningen i organisk kemi har också stora regionala och nationella samarbetsprojekt med företag och organisationer som Forest Science Communication Network (FSCN). På så sätt vidgas miljön och doktoranderna upplever företags- och organisationskulturen inom andra organisationer.

Doktoranderna förbereds för en fortsatt akademisk karriär eller en karriär utanför akademin inom företag och institut, bland annat genom att etablera kontakter. Samtidigt är bara en av sex doktorander engagerade i FSCN-forskarskolan Forest as a Resource Industrial Research College (FORIC). För övriga doktorander är utbudet är begränsat och de får söka sig till andra högskolor för att kunna komplettera kursutbudet.

Under den senaste femårsperioden (2016–2020) har två doktorer utexaminerats, 2019 respektive 2020. Det finns inga uppgifter om deras eventuella vidare anställning. Det tycks inte finnas något systematiskt arbete för karriärutveckling, t.ex. kopplat till den individuella studieplanen, men lärosätet arrangerar en årlig karriärdag. Institutionen har inte formella organ som arbetar med utåtriktad verksamhet eller har kontakter med skola, industri, omgivande samhälle och myndigheter. Science and Innovation Day (SID), som involverar forskare och forskarstuderande vid de två centrumbildningarna, ger möjlighet att möta företag och skapa kontakter. Industridoktorander vid forskarskolan FORIC får möjligheter till kontakter via seminariedagarna som ingår i kursen Effektiv kommunikation för tekniker och forskare. SID och FORIC är viktiga, men används inte i högre grad av organisk kemi. Kursen Från forskningsresultat till innovation och företagande är relevant för ett föränderligt arbetsliv.

Trots solida informella samarbetsprojekt, nätverk, en årlig karriärdag och relevanta kurser har organisk kemi ingen formaliserad alumnverksamhet som möjliggör kontakt med t.ex. tidigare doktorander. Alumnnätverket är inte särskilt utvecklat och skulle kunna vara mer formaliserat, men ämnesmiljön vill att lärosätet formaliserar alumnverksamheten centralt.

Arbetsliv och samverkan

Det tycks inte finnas något systematiskt arbete för karriärutveckling för doktorander inom organisk kemi vid lärosätet. Institutionen har inte formella organ som arbetar med utåtriktad verksamhet eller har kontakter med skola, industri, omgivande samhälle och myndigheter. Däremot är doktoranderna aktivt inkluderade i regionala, nationella och internationella nätverk och en årlig karriärdag anordnas av lärosätet centralt. SID och FORIC är viktiga, men de används i mindre utsträckning av organisk kemi. Två relevanta kurser finns kopplade till områdena innovation och kommunikation, och ämnesmiljön vill att lärosätet formaliserar alumnverksamheten centralt.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)