Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktorandperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Stockholms universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktorandperspektiv

Doktoranderna ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Från självvärderingen framgår att doktoranderna genom sina organisationer är representerade på alla fakultetsnivåer och på så sätt har möjlighet att påverka sin utbildning. På lokal nivå är de representerade i arbetsgruppen för forskarutbildningen och doktorandrådet, och har på så sätt möjlighet att påverka sin utbildning och arbetssituation. Eftersom forskningen är externfinansierad och projekten bestäms av handledaren, är det rimligt att föreställa sig att sådant inflytande har begränsningar. Vid institutionen finns fungerande rutiner om en doktorand begär att få byta handledare. Anhållan behandlas av den biträdande prefekten och prefekten.

Doktoranderna träffar sin handledare regelbundet i samband med gruppmöten, projektmöten och liknande, och det framgår av självvärderingen att doktoranderna har god eller mycket god tillgång till sina handledare. Intervjuerna förstärkte den bilden.

Doktorander inom forskarutbildningsämnet deltar i normalfallet i undervisning på grundläggande och avancerad nivå, och institutionstjänstgöringen omfattar 10 procent.

Utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranden.

Bedömargruppen anser att utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranderna. Enligt en medarbetarundersökning från 2017 anser en majoritet av doktoranderna att de har god eller mycket god tillgänglighet till sin huvudhandledare. Vid den senaste medarbetarundersökningen framkom att doktoranderna på institutionen är mer nöjda med handledningen än vid lärosätet i övrigt. Inga svagheter eller styrkor framkom vid undersökningen, som alltså inte föranledde några åtgärder. Vid lärosätet genomförs regelbundet medarbetarundersökningar av fysisk och psykosocial arbetsmiljö.

Nyanställda doktorander informeras av den administrativa chefen om gällande rutiner och säkerhetsföreskrifter. En doktorandhandbok har nyligen sammanställts som samlar all relevant information och rutiner för forskarutbildningen. Vid intervjuerna framkom att doktoranderna är väl förtrogna med vilka stödfunktioner som finns tillgängliga vid institutionen och universitetet.

Doktorandperspektiv

Det finns en god doktorandrepresentation på alla organisatoriska nivåer. Doktoranderna kan genom den individuella studieplanen ha inflytande över sin utbildning; de har god tillgång till sin handledare. Arbetsmiljön för doktorander fungerar på samma villkor som för övriga anställda. Kemiska institutionen har utvecklade rutiner om en doktorand vill byta handledare.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)