Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Umeå universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Lärosätet bedömer, enligt självvärderingen, att de färdigheter och förmågor som doktoranderna får under forskarutbildningen i kemi med inriktning mot organisk kemi, till exempel avhandlingsarbete, forskarutbildningskurser, undervisning och regelbunden planering och uppföljning av den individuella studieplanen, resulterar i att de som examineras är väl rustade för att möta arbetslivet inom och utanför akademin. Bedömargruppen instämmer i slutsatsen, men noterar bristerna när det gäller att säkerställa ämnesbredden hos samtliga doktorander.

Från självvärderingen framgår inte om det finns en etablerad alumnverksamhet vid kemiska institutionen. Vartannat år skickas en avgångsenkät ut till de doktorander som disputerat de senaste två åren. Som respons på de synpunkter som kommit in har institutionen inrättat doktorandkurserna Strategisk karriärplanering och Introduktionskurs för nya doktorander. Vid intervjuerna framkom att det finns önskemål om en utökad alumnverksamhet och frågan finns med i fakultetens åtgärdsplan, ett arbete som bedömargruppen uppmuntrar.

När det gäller nyttiggörande av forskning finns doktorandkursen Nyttiggörande och innovation. Dessutom finns en aktiv inkubator (UBI) kopplad till lärosätet, där flera handledare i organisk kemi är engagerade. Det ger doktoranderna en exponering för möjligheterna att utveckla idéer till produkter och företag. UBI ger också seminarier och kurser i innovation och företagsutveckling.

Arbetsliv och samverkan

De färdigheter och förmågor som doktoranderna får under forskarutbildningen i kemi med inriktning mot organisk kemi vid lärosätet leder till att de som examineras är rustade för att möta arbetslivet inom och utanför akademin.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)