Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kemi med inriktning organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktorandperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Uppsala universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktorandperspektiv

Doktoranden ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Av självvärderingen framgår att doktoranderna har en mycket god representation i alla beslutsfattande organ vid lärosätet, även centrala. Doktoranderna har också sitt eget institutionsråd. Självvärderingen visar också att doktorander har deltagit i skrivandet av densamma. Bedömargruppen noterar också att detta räknas som institutionstjänstgöring, vilket är ett mycket gott exempel på hur lärosätet stödjer doktorandperspektivet. Självvärderingen beskriver att doktoranderna delar kontorsplatser och har god tillgång till både kontor och laboratorieutrymme. Individuellt laboratoriearbete är inte tillåtet på grund av säkerhetsregleringar, och doktoranderna behöver då koordinera med andra kollegor för att kunna arbeta utanför normal kontorstid. Alla nya doktorander genomgår en grundlig säkerhetsintroduktion och efter den förväntas doktoranderna göra riskanalyser innan det praktiska laboratoriearbetet kan starta.

Vid intervjuerna framkom vidare att doktoranderna kan påverka sin utbildning genom kursutvärderingar och återkoppling på kurser. Ett annat gott exempel som beskrivs i självvärderingen är att doktoranderna ordnar en minikonferens med ekonomiskt stöd från institutionen, och de tar på detta sätt eget initiativ till att presentera sitt arbete och öva presentationsförmåga. Bedömargruppen anser att detta är mycket goda exempel.

Det stora engagemanget för forskarutbildningen bekräftades tydligt under intervjuerna och bedömargruppen anser att det är tydligt att doktoranderna får möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranden.

Självvärderingen beskriver att de flesta doktorander anser att de är nöjda med handledningen och är mycket nöjda med den forskarutbildning som de är en del av. Vid intervjuerna bekräftades den bilden. Vid intervjuerna framkom dessutom att den forskarutbildningsansvariga professorn har en mycket stor och viktig roll i uppföljningen av alla doktoranders individuella studieplaner. Bedömargruppen anser att detta möjliggör en likvärdig bedömning, en möjlighet till medling vid behov och att det är ett mycket viktigt arbete. Det finns en stolthet bland doktoranderna över att vara en del av miljön vid lärosätet. Detta blev tydligt vid intervjuerna. Enligt självvärderingen är alumnerna nöjda med forskarutbildningen och att den i mycket hög grad har bidragit till deras personliga utveckling. Det är enligt bedömargruppen tydligt att utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranderna.

Doktorandperspektiv

Doktoranderna har ett doktorandråd på institutionen som fungerar som kommunikationsplattform mellan doktoranderna och institutionens ledning. Doktoranderna har också representation i centrala organ som möjliggör inflytande över mer generella aspekterna av utbildning på lärosätet. Den forskarutbildningsansvariga professorn kan medla vid eventuella konfliktsituationer och har dessutom en aktiv roll i den årliga uppföljningen av den individuella studieplanen.

Bedömargruppen anser att bedömningsområdet Doktorandperspektiv är tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)