Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Kemi med inriktning organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Förutsättningar

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-11-23
Lärosäte: Uppsala universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Organisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Personal

Antalet handledare och lärare och deras sammantagna vetenskapliga och pedagogiska kompetens är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Sedan början av 1900-talet har doktorander forskarutbildats i organisk kemi vid lärosätet. I självvärderingen framgår att det i dag bedrivs forskarutbildning vid institutionen för kemi-BMC vid underenheten Programmet för organisk kemi. Den organisationen är relativt ny (sedan 2016) och består av en sammanslagning av programmen för syntetisk organisk kemi och fysikalisk-organisk kemi. Det nya programmet har på så vis gett både mer bredd och djup för de doktorander som ingår. Självvärderingen visar att man i dagsläget har en mycket bra sammansättning av handledarkompetens med flera internationellt starka forskare. Det är en god blandning av äldre erfarna professorer och en del yngre lektorer och biträdande lektorer. Baserat på publikationslistorna råder det ingen tvekan om att det bedrivs högklassig världsledande forskning och bedömargruppen anser att bredden inom ämnet är imponerande. Fem handledare (två kvinnor och tre män) handleder elva doktorander i dagsläget, men i självvärderingen konstateras att man har handledarkompetens för betydligt fler.

I självvärderingen framgår också att en ny professor är på ingående, varför antalet doktorander förväntas öka något. Den nya rekryteringen ligger bra i fas eftersom ett par av de äldre professorerna närmar sig pension.

Ett starkt engagemang för forskarutbildningen bekräftades vid intervjuerna och bedömargruppen anser sammantaget att den vetenskapliga och pedagogiska kompetensen tydligt står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på både kort och lång sikt.

Forskarutbildningsmiljö

Forskningen vid lärosätet har en sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället både nationellt och internationellt.

Självvärderingen anger att det finns elva doktorander vid underenheten Programmet för organisk kemi, tio med doktorandtjänst och en som finansieras genom ett kompetensuppbyggnadsprogram. Det finns god handledarkompetens med god ekonomi för att finansiera bra till mycket bra infrastruktur och goda förutsättningar för att bedriva tidsenlig forskning. Självvärderingen beskriver forskningsprofilerna i tre huvudspår (metodutveckling, målinriktad syntes och växelverkan), vilket tydligt visar den bredd som doktoranderna konfronteras med i miljön. En intressant styrka är att man via Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida), International Science Programme, Svenska institutet och Vetenskapsrådet har ett väl etablerat utbyte med flera universitet i Afrika. Sex till åtta doktorander, studenter och forskare kommer varje år från dessa partner och vistas 3–12 månader i Uppsala. Detta bidrar till den mycket internationella miljön och ger en möjlighet för doktoranderna att bidra till andras lärande och i sin tur lära sig av gästforskarna som kommer in med sina erfarenheter.

Bedömargruppen konstaterar att forskarutbildningsmiljön är god. Det finns ett doktorandråd och strukturer för doktorandinflytande är på plats. Man har en hel del gemensamma seminarier och aktiviteter där man beskriver en väl organiserad seminarieserie som ges varje fredag där doktorander får möjlighet att presentera sin forskning. Här presenterar även postdoktorer och ibland inbjudna föredragshållare sin forskning. Doktoranderna är dessutom med och ordnar en årlig minikonferens där lärosätet också brukar bjuda in alumner för att inspireras för sin egen karriärplanering. Kvaliteten baserat på publikationer är mycket god och det finns en bra etablerad infrastruktur för att bedriva modern forskning i organisk kemi. Av intervjuerna framkommer också att samarbeten sker med andra verksamheter inom organisk kemi på lärosätet som inte ingår i denna utvärdering, till exempel forskargrupper på Ångströmlaboratoriet. Detta ser bedömargruppen som positivt. Lärosätet uppmuntrar doktorander att åka på konferenser och även att ta kurser vid andra lärosäten. Av självvärderingen framgår att doktoranderna i huvudsak forskar i samarbetsprojekt med multidisciplinär kompetens. Man exemplifierar även hur en del doktorander förlägger delar av sin utbildning vid samarbetspartners lärosäten i varierad längd. Detta anser bedömargruppen är mycket positivt och berikande.

Förutsättningar

Bedömargruppen konstaterar att ett stort engagemang finns för forskarutbildningen, att handledarkompetensen är mycket god och att den vetenskapliga kompetensen är världsledande. Bedömargruppen anser därför att den vetenskapliga och pedagogiska kompetensen tydligt står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på både kort och lång sikt. Vidare anser bedömargruppen att forskarutbildningsmiljön är god med stor internationell prägel och konstaterar att samarbetet med universitet i Afrika är särskilt intressant och berikande för miljön.

·

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)