Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Biofysikalisk kemi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2021-12-14
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Fysikalisk kemi - licentiat- och doktorsexamen
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar doktorandens beredskap att möta förändringar i arbetslivet, både inom och utanför akademin.

Bedömargruppen anser att doktorandens kontakter med det omgivande samhället är väl utvecklade och dessa sker exempelvis i samarbetsprojekt med industrin och vid enstaka tillfällen genom presentationer för gymnasieelever. Det generiska kurspaketet som erbjuds inom forskarskolan innehåller delar om karriärförberedelser, men förutom detta finns ingen formell struktur för karriärsamtal. Vid intervjuerna framkom att doktoranden, särskilt mot slutet av sin utbildning, får hjälp av handledaren med att planera en internationell postdoktortjänst och att skapa personliga kontakter, men det stödet är av mer informell karaktär. Bedömargruppen anser att detta förfarande är osäkert, eftersom det är personbundet och beroende av handledarens kompetens. Att formalisera karriärrådgivningen, för att på så sätt bättre kunna förbereda doktoranden för ett föränderligt arbetsliv inom och utanför akademin, är därför ett utvecklingsområde anser bedömargruppen.

I självvärderingen beskriver lärosätet bland annat hur doktorandernas forskningsprojekt omfattar olika tekniker som används i den forskningsintensiva industrin samt att metod- och teknikutvecklingen i doktorandens forskningsprojekt har stor relevans för läkemedels- och bioteknikindustrin. Utifrån självvärderingen och intervjuerna framgår det att det pågår många samarbeten med just läkemedelsindustrin (på senare år framför allt AstraZeneca), vilket bedömargruppen ser som positivt och som något som bidrar till utbildningens användbarhet. Det framgår även att de flesta doktorander någon gång under sin utbildning utför uppdragsforskning åt industrin, i huvudsak inom det geografiska närområdet (till exempel Medicon Village och Ideon), vilket bedömargruppen anser ger goda kontaktytor mot industrin och exponerar doktoranden för industrirelevanta forskningsproblem samt ger en viss inblick i hur forskning bedrivs inom industrin.

Utifrån de uppföljningar som lärosätet gör av sina alumner arbetar dessa vid företag i Sverige, Europa och USA, men även inom offentlig förvaltning i regionerna (affärsutveckling, forsknings- och innovationsstöd). Bedömargruppen anser att de färdigheter som doktoranderna tillgodogör sig i denna forskarutbildning framstår som tydligt användbara och att de förbereder doktoranderna för både en akademisk karriär i och utanför Sverige, liksom för arbete utanför akademin.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

De färdigheter som doktoranderna tillgodogör sig i forskarutbildningen framstår som tydligt användbara och förbereder doktoranderna för både en akademisk karriär i och utanför Sverige, liksom för arbete utanför akademin. Samverkan med det omgivande samhället, särskilt med industrin, är en väl integrerad del av forskarutbildningen i biofysikalisk kemi. Doktoranden förbereds för det framtida arbetslivet både genom forskningsprojekt där samverkan sker samt genom samarbeten med läkemedelsindustrin. Doktoranden får mot slutet av utbildningen hjälp med t.ex. planering av en internationell postdoktortjänst eller jobbsökande utanför akademin. En formalisering av karriärrådgivningen är ett utvecklingsområde.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)