Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Specialistsjuksköterskeexamen - Ambulanssjukvård Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2023-03-09
Lärosäte: Karlstads universitet
Ämne: Specialistsjuksköterskeexamen - Ambulanssjukvård
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Bedömargruppen gör, utifrån självvärderingen, bedömningen att utbildningen genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Det sker relevant samverkan med det omgivande samhället genom tätt samarbete med den kliniska verksamheten, och samverkan styrs via avtal mellan Region Värmland och lärosätet.

Företrädare från de olika verksamheterna träffas regelbundet, vilket enligt bedömargruppen är en styrka för samverkan. Det är enligt bedömargruppen värdefullt med de lärare som har klinisk förankring, och att representanter för avnämarna finns i grupper som diskuterar utbildningens utveckling. Bedömargruppen ser positivt på att studenterna ska kunna medverka i projekt som verksamheten har nytta av, vilket beskrivs i självvärderingen. Enligt bedömargruppen är utbildningens utformning och genomförande när det gäller arbetsliv och samverkan tillfredsställande.

Anställningsbarheten efter utbildningen är hög, eftersom många sjuksköterskor inom ambulanssjukvården saknar specialistutbildning inom ambulanssjukvård. Studentgruppen är inte enbart eftertraktad inom civil prehospital vård och akutsjukvård, utan även inom militär akutsjukvård, exempelvis för internationella uppdrag inom FN. Att studenterna beviljas utbildningstjänst visar enligt bedömargruppen på regionens förtroende för utbildningen och kompetensen som den ger.

Bedömargruppen anser att konferenserna med region och lärosäte är ett gott exempel på återkommande samverkan. Att behovet av god och nära vård i utbildningen tas upp är enligt bedömargruppen viktigt och något som bedömargruppen uppmuntrar till fortsatt arbete med. Det är en viktig samverkan med stor betydelse för framtidens patienter och personal.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Utifrån självvärderingen anser bedömargruppen att utbildningen genomförs på ett sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Det sker relevant samverkan med det omgivande samhället genom tätt samarbete med den kliniska verksamheten och samverkan styrs via avtal mellan Region Värmland och lärosätet. Företrädare från de olika verksamheterna träffas regelbundet, vilket bedömargruppen anser är en styrka för samverkan. Det är enligt bedömargruppen värdefullt med de lärare som har klinisk förankring, och att representanter för avnämarna finns i grupper där utbildningens utveckling diskuteras. Bedömargruppen anser att konferenserna med regioner och lärosäten är ett gott exempel på återkommande samverkan.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)