Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Specialistsjuksköterskeexamen - Distriktssköterska

Hög kvalitet
Publicerad: 2023-03-10
Lärosäte: Högskolan Dalarna
Ämne: Specialistsjuksköterskeexamen - Distriktssköterska
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Universitetskanslersämbetet instämmer i bedömargruppens ställningstagande.

Sammantaget visar underlagen att utbildningen håller hög kvalitet.

Bedömningsområde förutsättningar: Tillfredsställande

Lärosätet har lång erfarenhet av att bedriva utbildning till specialistsjuksköterska med inriktning mot distriktssköterska. Lärarkompetensen är tillfredsställande inom alla områden. Antalet lärare och deras sammantagna vetenskapliga, professionsrelaterade och pedagogiska kompetens är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt. Programmet har flera disputerade lärare knutna till sig, vilket säkerställer en god vetenskaplig kompetens. Den professionsrelaterade kompetensen säkerställs genom att de flesta lärare har en specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot distriktssköterska. Programmet har även doktorander knutna till sig. Även den pedagogiska kompetensen är god i lärarkollegiet. I dagsläget har 76 procent av lärarna gått en högskolepedagogisk kurs som motsvarar 15 högskolepoäng, och 12 procent av lärarna går kursen nu.

Utbildningsmiljön anser bedömargruppen är tillfredsställande. Programmet genomförs på distans, vilket är uppskattat och skapar en flexibilitet för studenterna. Under intervjun framkom att det i dagsläget inte är möjligt att erbjuda studenterna VFU inom hemsjukvård, men det finns en plan för att säkerställa att även det ska ingå i programmet framöver, vilket bedömargruppen anser är bra. Bedömargruppen anser att VFU inom hemsjukvård bör vara en del av programmet, för att säkerställa att studenterna möter de sammanhang som är relevanta för inriktningen mot distriktssköterska.

Bedömningsområde utformning, genomförande och resultat: Tillfredsställande

Lärosätet ger ett specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot distriktssköterska som i stort förväntas nå bedömningsgrunderna på ett tillfredsställande sätt.

Kunskapsmålet att visa kunskap om områdets vetenskapliga grund och insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete samt kunskap om sambandet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet samt dess betydelse för yrkesövningen ingår i kurserna för programmet enligt självvärderingen. Kursplanen för examensarbetet har däremot en generell hållning, vilket innebär att studenterna skulle kunna skriva ett examensarbete utan koppling till distriktssköterskans yrkesutövning. Under intervjun förtydligades att kursplanen är under omarbetning.

Färdighetsmålet "visa förmåga att självständigt bedöma, planera, genomföra och utvärdera de åtgärder som behövs för att främja fysisk, psykisk och social hälsa och förebygga uppkomsten av sjukdom och sjukdomskomplikationer" undervisas och examineras återkommande i programmets kurser. Målet i sig är centralt för omvårdnadsprocessen. Omvårdnadsprocessen nämns inte i kursplanerna, men anses enligt självvärderingen vara den modell som används för beslutsfattande i vården.

Värderingsförmåga och förhållningssätt ska uppnås genom att studenterna visar förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och fortlöpande utveckla sin kompetens. Målet nås genom att studenterna själva värderar sin professionella kompetens med stöd av AssCE vid upprepade tillfällen under studietiden. AssCE är framtaget som ett strukturerat bedömningsinstrument som kan användas som ett underlag för att bedöma studenter under deras VFU, men har visat sig fungera väl för att även bedöma studenternas förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och fortlöpande utveckla sin kompetens.

Bedömningsområde studentperspektiv: Tillfredsställande

Studenterna erbjuds att vara aktiva i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande och de flesta studenter anger också att de är nöjda med sin utbildning. Studenterna har en god relation till lärarna, de får feedback inom rimlig tid och det är lätt att få kontakt.

Bedömningsområde arbetsliv och samverkan: Tillfredsställande

Lärosätet samverkar med omgivande samhället på varierande sätt. Region Dalarna och lärosätet har en samverkansgrupp och ett VFU-råd där frågor kring programmet diskuteras. Programrådet ger möjlighet att diskutera förändringar i arbetslivet. Lärosätet har dessutom ett nära samarbete med länets fjorton kommuner. Programmet ges på distans och det innebär att lärosätet även samverkar med övriga regioner i landet.

Bedömargruppen anser att lärosätet bör arbeta aktivt för att säkerställa att studenterna även får möjlighet till VFU inom hemsjukvård.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)