Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Specialistsjuksköterskeexamen - Psykiatrisk vård Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2023-03-09
Lärosäte: Blekinge tekniska högskola
Ämne: Specialistsjuksköterskeexamen - Psykiatrisk vård
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

I självvärderingen beskrivs en nära samverkan med regionens huvudhandledare där bland annat handledarmodell, lärandemål, bedömningsunderlag och examination av färdighet och förmåga diskuteras samt VFU-samordnares roll beskrivs. Av självvärderingen och intervjun framgår att lärosätet erbjuder en handledarutbildning med fokus på handledarmodellen peer learning. Det framgår också att utbildningsprogrammet samverkar med Region Blekinge och länets fem kommuner om verksamhetsförlagd utbildning (VFU), upplägg och innehåll genom programrådet och VFU-rådet vid minst två tillfällen per termin. I VFU-rådet och programrådet finns representanter för verksamheten som har mandat att besluta om fördelningen av VFU-platser för sina respektive områden. I råden diskuteras fördelningen av VFU-platserna mellan regionen och kommunerna.

I samband med lärosätesintervjun framkommer att studenterna får önska i vilken verksamhet de vill genomföra VFU. I självvärderingen lyfter lärosätet fram att det finns även en del utmaningar med att få tillgång till VFU-platser i andra regioner i och med att de flesta regioner har avtal med lärosäten i den nära omgivningen. Om det inte är möjligt att uppnå finns det annan kompetens inom kliniken. Lärosätets profil som är inriktad på hållbar utveckling och e-hälsa, kan bidra till att rusta studenterna för framtidens sjukvård, eftersom den framtida vården och omsorgen kommer att bli alltmer digitaliserad. Bedömargruppen anser att det är en helt adekvat inriktning, eftersom den just är riktad mot en alltmer digitaliserad vård.

Enligt självvärderingen och intervjun ska alla som handleder studenterna under den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) vara specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, vilket bedöms som en styrka av bedömargruppen. För studenter som genomgår VFU på annan ort skrivs enskilda avtal med samma krav om handledarkompetens och professionell kompetens som vid VFU inom det egna länet, regionen och kommuner i Blekinge. I de fall detta inte kan tillgodoses finns en specialistutbildning sjuksköterska inom psykiatrisk vård som även är som huvudhandledare på den aktuella kliniken. Att lärarna är medverkande vid alla kliniska examinationer och att bedömningsformuläret AssCE används anser bedömargruppen är positivt.

Sammanfattningsvis är utbildningen utformad på ett användbart sätt och utvecklar studenternas beredskap att möta förändringar i arbetslivet, i synnerhet när det gäller digitalisering och e-hälsa. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Utbildningen är utformad på ett sätt som gör att studenterna kan möta arbetslivets utmaningar, och blir därmed rustade att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med arbetslivet och den sammanvägda bedömningen är att bedömningsområdet arbetsliv och samverkan är tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)