Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Specialistsjuksköterskeexamen - Psykiatrisk vård Bedömningsområde: Studentperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2023-03-09
Lärosäte: Högskolan Väst
Ämne: Specialistsjuksköterskeexamen - Psykiatrisk vård
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Studentperspektiv

Studenten ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Lärosätet resonerar i självvärderingen om att studenterna får möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med utbildningens utveckling genom studentkåren, programråden och institutionsnämnden. I likhet med flera andra lärosäten med den aktuella utbildningen framför lärosätet att det finns svårigheter med att engagera studenter på specialistsjuksköterskeutbildningarna i studentkårens arbete. En orsak till det är att studenterna ofta har familjer och arbetar kliniskt under studietiden. Lärosätet beskriver att deltagande från studeranderepresentanter i nämnder har ökat från specialistsjuksköterskeutbildningarna de senaste åren, tack vare riktade satsningar och möjligheten till digitala möten.

Lärosätet har i självvärderingen och under intervjun redogjort för ett systematiskt arbetssätt med kursvärderingar. Alla studenter får möjlighet att göra en digital kursvärdering i samband med kursens slut. När studenterna har svarat sammanställs kursvärderingen och resultatet blir tillgängligt för studenterna via lärplattformen. Studenternas svar på kursvärderingen behandlas även av den ansvariga läraren som i en kursrapport kompletterar studenternas svar med sin analys. Kursrapporten går vidare till programrådet. Vid varje ny kursstart presenteras eventuellt genomförda förändringar till de nya studenterna som påbörjar kursen. Studenterna har även tillgång till en webbsida där resultaten från samtliga kursvärderingar finns tillgängliga. Under intervjun uppger lärosätet att svarsfrekvensen på utvärderingarna kan vara låg. Vid sidan av kursvärderingarna kan studenterna också påverka utbildningen genom mer informella summativa och formativa utvärderingar, och lärosätet framhåller vid intervjun att utvärderingarna är ett bra komplement till kursvärderingarna.

Sammanfattningsvis anser bedömargruppen att studenterna får möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Studentperspektiv

Tillfredsställande

Studenterna får möjlighet till formellt inflytande genom att delta i olika organ och plattformar. Inom de ramarna kan studenterna delta i beslutsprocesser och beredning av frågor som rör utbildningen. Studenterna har också möjlighet till ett mer individuellt inflytande via summativa och formativa utvärderingar. Det finns ett systematiskt arbetssätt och en uppföljning av studenternas utvärderingar.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)