Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Specialistsjuksköterskeexamen - Distriktssköterska Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2023-03-10
Lärosäte: Högskolan Kristianstad
Ämne: Specialistsjuksköterskeexamen - Distriktssköterska
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Utbildningen är utformad och genomförs på ett sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället. Lärosätet använder sig av programråd, ett forum för studenter, lärare och representanter från arbetslivet inom region och kommun. För den verksamhetsförlagda utbildningen finns samverkansorgan (möten två gånger per termin) med företrädare för kommuner, Region Skåne, Malmö universitet och Lunds universitet för att säkerställa både genomförande av och kvalitet i den verksamhetsförlagda utbildningen, som genomförs inom distriktssköterskans samtliga fyra verksamhetsområden. Ramavtal saknas med kommunerna, men utvecklingsplaner finns och en dialog är påbörjad.

Alumner deltar i undervisningen i programmet och på handledardagen, som genomförs för primärvården. De flesta läraraktiviteter och delprov har en direkt koppling till verksamheten, eftersom studenterna genomför t.ex. fältintervjuer och senare i utbildningen presenterar sina hälsopedagogiska projekt i en verksamhet relevant för distriktssköterskans verksamhetsområde. Lärosätet visar också en medvetenhet i att programmet behöver följa samhällsutvecklingen enligt regeringsutredningen God och nära vård (SOU 2020:19).

· Bedömargruppen har identifierat följande goda exempel: Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

· Verksamhetsförlagd utbildning genomförs inom distriktssköterskans samtliga fyra verksamhetsområden.

· Bedömargruppen har identifierat följande utvecklingsområden: Ramavtal saknas med kommunerna för verksamhetsförlagd utbildning.

· Involvera samtliga verksamheter i handledardagen

· Erbjuda fler lärare kombinationstjänster för att öka närheten mellan verksamheten och akademin.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Bedömargruppen konstaterar att relevant samverkan sker med det omgivande samhället. Verksamhetsförlagd utbildning genomförs inom distriktsköterskans samtliga fyra verksamhetsområden. De flesta lärandeaktiviteter och examinationer har en direkt koppling till verksamheten genom hela utbildningen, vilket bedömargruppen ser som en styrka. Utvecklingsområden är att involvera de övriga verksamheterna, förutom primärvården, i handledardagen samt erbjuda fler lärare kombinationstjänster för att öka närheten mellan verksamheten och akademin.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)