Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Specialistsjuksköterskeexamen - Distriktssköterska Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2023-03-10
Lärosäte: Högskolan i Skövde
Ämne: Specialistsjuksköterskeexamen - Distriktssköterska
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Exempel på arbetslivsanknytning enligt självvärderingen är de gästlärare från olika vårdverksamheter som föreläser i programmet, till exempel från Barnahus och 1177. Krav på arbetslivsanknytning finns i lärosätets lokala styrdokument. Programrådet och Delregionala samverkansgruppen är två forum för detta. Inom ramen för VFU och VFU-studieuppgifter förväntas studenterna fördjupa sig i praktiska exempel från arbetslivet och reflekterar över dem med lärare och studenter.

Vid intervjuerna framkommer önskemål om högre grad av flexibilitet relaterat till vilka verksamheter VFU kan göras inom. Till exempel finns inget avtal för VFU inom elevhälsa som endast utgörs av en vecka VFU. Bedömargruppen rekommenderar att lärosätet ser över möjligheterna att förlänga VFU inom elevhälsa. Relaterat till flexibilitet och studenternas möjligheter att välja VFU-placering framkommer det vid intervjuerna att lärosätet framöver kommer att arbeta i en plattform, Praktikplatser.se, där de kan välja mellan sju olika placeringar. Plattformen har inte införts än, och är alltså inte tillgängligt för studenternas val ännu. Bedömargruppen ser dock positivt på den här utvecklingen som ökar studenternas möjligheter att påverka sin utbildning. I självvärderingen och intervjuerna framkommer att studenterna förbereds på omställningen till nära vård, bland annat i kursen Systematiska undersökningar och hälsobedömningar. Samma sak gäller den digitala utvecklingen i samhället och vården, där studenterna tränas och examineras i kurser.

Långsiktig samverkan sker mellan vårdverksamheterna och lärosätet, som den med Skaraborgs hälsoteknikcentrum som är en samverkansarena och testbädd för innovation, forskning och utbildning som på sikt bidrar till ökad arbetslivsanknytning. Nära samarbete sker också mellan studierektorer, studenthandledare och distriktssköterskeprogrammet, vilket stärker utbildningen och dess arbetslivsanknytning. Sammantaget är dessa enligt bedömargruppen goda exempel på att det vid utbildningen sker relevant samverkan med det omgivande samhället. Dessutom finns styrdokument och organisation för samverkan med avnämare.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Utbildningen är utformad och genomförs så att den är användbar och utvecklar studenternas beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Arbetslivsanknytning sker bland annat genom den långsiktiga samverkan som lärosätet har externt om utbildning samt forskning och innovation. Programråd, samverkansgrupper och styrdokument är exempel på hur ett strukturerat arbete med arbetsliv och samverkan genomförs.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)