Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Specialistsjuksköterskeexamen - Distriktssköterska Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2023-03-10
Lärosäte: Karlstads universitet
Ämne: Specialistsjuksköterskeexamen - Distriktssköterska
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Bedömargruppen anser att lärosätet samverkar med det omgivande samhället på varierande sätt. Samverkan sker med Region Värmlands samtliga sexton kommuner. Lärosätet har dessutom skrivit avtal med samtliga kommuner, vilket bedömargruppen anser är positivt. Den handledningsmodell som är grunden för studenternas VFU är inskriven i avtalet. Handledningsmodellen tydliggör de kvalitetskrav som parterna kommit överens om. Lärosätet har lyft upp problemet med att handledarna är specialistsjuksköterskor med inriktning mot distriktssköterska. Avtalet med dess tillhörande handledningsmodell kan vara behjälplig i arbetet med att säkerställa en god kvalitet. Studenterna får möjlighet att genomföra VFU på hemorten, vilket är positivt för de studenter som bor utanför Region Värmland.

Regionalt sker samverkan enligt ett samverkansavtal. Parterna träffas vid två årliga konferenser, Forum Värmland. Det är en gemensam forskningskonferens och tankesmedja, där nya rön och erfarenheter kan utbytas. Konferensen ger även möjligheter till att stärka relationerna och att stärka en god kompetens inom regionen.

Utbildningen är utformad på ett sådant sätt att den är användbar och utvecklar studenternas beredskap för att möta förändringar i arbetslivet anser bedömargruppen. Samverkan med det omgivande samhället bedöms även som god. Ett gott exempel som bedömargruppen vill lyfta fram är att lärosätet har skrivit avtal med samtliga kommuner inom region Värmland, samt har en handledningsmodell som är inskriven i avtalet.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Sammantaget konstaterar bedömargruppen att bedömningsområdet Arbetsliv och samverkan är tillfredsställande. Utbildningen är utformad och genomförs på ett sådant sätt att den är användbar och utvecklar studenternas beredskap att möta förändringar i arbetslivet, och det finns en relevant samverkan med Region Värmland och dess sexton kommuner. Samverkan styrs av ett ramavtal, och avtal är skrivet med samtliga sexton kommuner. I avtalet ingår även en handledningsmodell som tydliggör de kvalitetskrav som parterna kommit överens om. Lärosätet har även studenter som genomför VFU i verksamheter utanför Region Värmland. Samverkan med regioner utanför Värmland är god.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)