Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Specialistsjuksköterskeexamen - Distriktssköterska Bedömningsområde: Förutsättningar

Hög kvalitet
Publicerad: 2023-03-10
Lärosäte: Karlstads universitet
Ämne: Specialistsjuksköterskeexamen - Distriktssköterska
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Personal

Antalet lärare och deras sammantagna vetenskapliga, professionsrelaterade och pedagogiska kompetens är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Programmet har getts vid Karlstad universitet sedan 1979. Utbildningsplanen omarbetades senast 2017. Programmet ges som distansprogram på både hel- och halvfart. Lärosätet antar 20 studenter på helfart och 20 studenter på halvfart varje år.

Utifrån självvärderingen och lärartabellen anser bedömargruppen att den vetenskapliga kompetensen är tillfredsställande. Vid programmet tjänstgör en professor, tre lektorer och sju adjunkter, varav två är doktorander, vilket gagnar en hög vetenskaplig kompetens och säkerställer kompetens på kort och lång sikt. De huvudansvariga för programmet är två adjunkter som är utbildade distriktssköterskor och därmed säkerställer en god professionsrelaterad kompetens. Lärarkåren har lång pedagogisk erfarenhet, vilket säkerställer programmets pedagogiska kompetens. Lärosätet erbjuder behörighetsgivande högskolepedagogiska utbildningar. Utöver lärosätets egna lärare tjänstgör timanställda lärare, som apotekare, demenssjuksköterska, dietist och stomiterapeut. Deras professioner bidrar till att säkerställa en god professionsrelaterad kompetens. Antalet lärare och deras sammantagna vetenskapliga, professionsrelaterade och pedagogiska kompetens står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Sammanfattningsvis anser bedömargruppen att det inom utbildningen finns en stabil personalgrupp som säkerställer både den vetenskapliga, professionsrelaterade och pedagogiska kompetensen på både kort och lång sikt. Den egna lärarkåren kompletteras på ett föredömligt sätt med adekvata kompetenser från verksamheter som är relevanta för distriktssköterskans verksamhetsområde. Bedömargruppen anser att det är positivt att lärosätet har en doktorand knuten till programmet. Dels säkerställer det en god vetenskaplig och professionsrelaterad kompetens på lång sikt, dels kan det inspirera studenterna i deras studier.

Bedömningsgrund: Utbildningsmiljö

Det finns en för utbildningen vetenskaplig och professionsinriktad miljö och verksamheten bedrivs så att det finns ett nära samband mellan forskning och utbildning.

Bedömargruppen anser att utbildningsmiljön är tillfredställande. Lärosätet har bifogat en ny utbildningsplan som gäller från höstterminen 2022. Vid lärosätesintervjun framkom att behörighetskraven är förändrande. Programmet ges på distans med 2-3 nätträffar per termin och 2-3 dagar på campus. Programmet ges på hel- och halvfart. Programmet har en hög andel VFU, som omfattar 14 veckor (32 timmar per vecka). Lärosätet har dock svårt att säkerställa att studenterna handleds av specialistutbildade distriktssköterskor, vilket kan försvåra för studenterna att nå kursplanens lärandemål. Studenterna får möjlighet att genomföra VFU på sin hemort. Lärarna har god kontakt med VFU-platserna utanför den egna regionen. Genom att integrera teori och VFU får studenterna förutsättningar för en utbildningsmiljö som vilar på vetenskaplig och professionsrelaterad grund. Självvärderingen lyfter fram svårigheten med att säkerställa handledarnas kompetens, där det i vissa fall visat sig svårt att rekrytera handledare som är distriktssköterskor och som har handledarutbildning.

Självvärderingen beskriver lärarnas förutsättningar för en god utbildningsmiljö, men beskriver inte studenternas förutsättningar för en god utbildningsmiljö lika tydligt. Vid intervjun framkommer att studenterna är överlag nöjda och anser sig ha en god utbildningsmiljö.

Sammanfattningsvis anser bedömargruppen att utbildningen har en både vetenskaplig och professionsinriktad miljö och att det finns ett nära samarbete mellan forskning och utbildning. Bedömargruppen har identifierat att ett utvecklingsområde är att säkerställa handledarkompetensen.

Förutsättningar

Tillfredsställande

Bedömningsgrunden Personal är tillfredställande. Lärosätet har en stabil personalgrupp som säkerställer både den vetenskapliga, professionsrelaterade och pedagogiska kompetensen på både kort och lång sikt. Den egna lärarkåren kompletteras på ett föredömligt sätt med adekvata kompetenser från verksamheter som är relevanta för distriktssköterskans verksamhetsområde.

Bedömargruppen anser att bedömningsgrunden Utbildningsmiljö är tillfredsställande. Utbildningen har både en vetenskaplig och professionsinriktad miljö, och det finns ett nära samarbete mellan forskning och utbildning. Ett utvecklingsområde är dock att säkerställa handledarkompetensen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)