Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Specialistsjuksköterskeexamen - Ambulanssjukvård Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2023-03-09
Lärosäte: Karolinska institutet
Ämne: Specialistsjuksköterskeexamen - Ambulanssjukvård
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Självvärderingen beskriver att studenterna genom föreläsningar och den kliniska handledningen får en möjlighet att utveckla sin beredskap för att möta förändringar. Lärosätet presenterar aktuella och relevanta utredningar och politiska beslut som har relevans för utbildningen och studenternas kommande yrkesroll. Genom att öka interprofessionell samverkan och öva med till exempel polis och räddningstjänst får studenterna en aktuell bild av samhällets utveckling med bland annat ett ökat våldsanvändande och ambulanssjuksköterskans roll och betydelse i olika former av samverkan. En annan utveckling av ambulansverksamheten är att ambulanssjuksköterskor allt oftare möter patienter som inte i första hand ska in till akutmottagning. Här sker samverkan med primärvård och kommunal hälso- och sjukvård. Lärosätet planerar för en samverkan med specialistutbildningar för distriktssköterskor och vård av äldre, för att ge utrymme för överenskommelsen god och nära vård både i form av teoretisk undervisning och färdighetsträning. Bedömargruppen ställer sig positiv till det initiativet.

Genom att studenterna både får en vetenskaplig utbildning samt möter forskare och doktorander med klinisk anställning inom regionen utvecklas de till forskningskonsumenter med beredskap för förändringar som blir aktuella utifrån nya forskningsrön. Självvärderingen beskriver att arbetslivsrepresentanter deltar i utbildningsnämnden och ger aktuell information om nyheter i deras verksamheter. Lärosätet anser att det är en utmaning att en majoritet av studenterna genomför sin verksamhetsförlagda utbildning utanför Region Stockholm. Bedömargruppen skulle vilja vidga det till att den utmaningen kan innebära en utveckling av alternativa samverkansparter i andra miljöer än i storstaden. Det viktiga är att kvalitetsgranska alla placeringar i den verksamhetsförlagda utbildningen och se deras möjlighet att förbereda studenterna för både relevanta förändringar i arbetslivet och i samhället.

Bedömargruppens övergripande bedömning är att utbildningen är utformad så att den är användbar och ger studenterna möjlighet att utveckla beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Det sker även en relevant samverkan med adekvata och närliggande representanter för det omgivande samhället.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Bedömargruppens bedömning är att utbildningen är utformad så att den är användbar och ger studenterna möjlighet att utveckla beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Det sker även en relevant samverkan med adekvata och närliggande representanter för det omgivande samhället.

Genom föreläsningar, klinisk handledning och presentation av relevanta utredningar och politiska beslut som har relevans för den kommande rollen får studenterna en möjlighet att utveckla sin beredskap för att möta förändringar. Studenterna får en aktuell bild av samhällets utveckling genom interprofessionell samverkan, samverkan med primärvård och kommunal hälso- och sjukvård samt genom att öva med till exempel polis och räddningstjänst. Studenterna utvecklas till forskningskonsumenter med beredskap för förändringar som blir aktuella utifrån nya forskningsrön.

Bedömargruppen anser att lärosätets utmaning med att över hälften av studenterna gör sin verksamhetsförlagda utbildning utanför Region Stockholm innebär att lärosätet kan utveckla samverkan med alternativa parter i andra miljöer än i storstaden. Det viktiga är att kvalitetsgranska alla placeringar i den verksamhetsförlagda utbildningen och se vilka möjligheter de har att förbereda studenterna för relevanta förändringar i både arbetslivet och samhället.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)