Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Specialistsjuksköterskeexamen - Ambulanssjukvård Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2023-03-09
Lärosäte: Luleå tekniska universitet
Ämne: Specialistsjuksköterskeexamen - Ambulanssjukvård
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Bedömargruppen anser att utbildningens utformning och genomförande när det gäller arbetsliv och samverkan är tillfredsställande. Genom utbildningens utformning och genomförande sker en kontinuerlig samverkan med centrala aktörer i det omgivande samhället, som hälso- och sjukvård, polis, räddningstjänst och socialtjänst. Lärosätet beskriver i självvärderingen att lärosätet arbetar för att utbildningen ska uppdateras och anpassas till arbetslivet. Lärosätet har bland annat undersökt och publicerat en artikel om bedömning av vårdnivå och dess utmaningar, som används i utbildningens diskussioner om samverkan med andra aktörer.

Utifrån förändringar i vårdmiljö och skadepanoraman har utformningen av utbildningen kalibrerats. Lärosätet finns representerad som samverkanspartner i centrumbildningen Centrum för interprofessionell samverkan och sambruk inom akutsjukvård (CISA) vid Linnéuniversitetet. Samverkan med sjukvård sker genom att specialistsjuksköterskor inom ambulanssjukvård medverkar i delar av utbildningen och bidrar med aktuell klinisk kompetens och erfarenhet. Vid intervjun framkom att lärosätet har en dialog med region Norrbotten om förenade tjänster. Det är något som bedömargruppen ser positivt på, eftersom det kan bidra till ökad professionsanknytning av utbildningen.

I utbildningen genomförs även tre VFU-kurser där lokala handledare och lärare från lärosätet deltar i bedömningssamtal med studenterna. Kompletteringen till självvärderingen visar även att lärosätet har ett avtal med Region Norrbotten som reglerar den verksamhetsintegrerade utbildningen. Lärosätet beskriver i självvärderingen hur samverkan sker med det övriga samhället, till exempel vid genomförande av utbildning i prehospital sjukvårdsledning när en övning sker i samverkan med aktörer från blåljusorganisationer. Dessutom inkluderas i utbildningen en interaktiv utbildning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som ger studenterna kompetens att hantera kommunikationsverktyget Rakel. Bedömargruppen ser positivt på att studenterna redan under utbildningen får möjlighet att öva tillsammans med andra aktörer i samhället, vilket bidrar till professionell kompetensutveckling.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Bedömargruppen anser att utbildningens utformning och genomförande avseende arbetsliv och samverkan är tillfredsställande. Genom utbildningens utformning och genomförande sker en kontinuerlig samverkan med centrala aktörer i det omgivande samhället. Utifrån förändringar i vårdmiljö och skadepanoraman har utformningen av utbildningen kalibrerats. Lärosätet finns representerad som samverkanspartner i centrumbildningen Centrum för interprofessionell samverkan och sambruk inom akutsjukvård (CISA) vid Linnéuniversitetet. Samverkan med sjukvården sker genom att specialistsjuksköterskor inom ambulanssjukvård medverkar i delar av utbildningen och bidrar med aktuell klinisk kompetens och erfarenhet. Vid intervjun framkom att lärosätet har en dialog med region Norrbotten om förenade tjänster. Detta är något som bedömargruppen ser positivt på, eftersom det kan bidra till ökad professionsanknytning av utbildningen.

Lärosätet beskriver i självvärderingen hur samverkan sker med det övriga samhället. I utbildningen ingår också en interaktiv utbildning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som ger studenterna kompetens att hantera kommunikationsverktyget Rakel. Bedömargruppen ser positivt på att studenterna redan under utbildningen får möjlighet att öva tillsammans med andra aktörer i samhället, vilket bidrar till professionell kompetensutveckling.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)