Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Specialistsjuksköterskeexamen - Ambulanssjukvård Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2023-03-09
Lärosäte: Lunds universitet
Ämne: Specialistsjuksköterskeexamen - Ambulanssjukvård
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Enligt självvärderingen beaktar lärosätet kärnkompetenserna för specialistsjuksköterskor i utbildningen och de speglas i den verksamhetsförlagda delen av utbildningen. Kunskap om relevanta aktörer, tjänster och samverkan är integrerat i programmets olika delkurser, med fokus på samverkan mellan region (sjukvård) och kommun (socialtjänst), men också andra blåljusorganisationer.

Det finns exempel i självvärderingen på samverkan mellan lärosätet och arbetslivet, som samverkan med Region Skåne samt kommunikation mellan lärosätet och kliniken om möjliga uppsatsämnen som även kan vara av intresse för verksamheten, vilket också bekräftas genom intervjuerna. Samverkan med Region Skåne sker också om utbildning i nationella konceptutbildningar som prehospital sjukvårdsledning samt genom att regionen lånar ut ambulanser och utrustning som behövs i samband med simuleringar vid campusträffar.

I självvärderingen framkommer att det genomförs ett forskningssymposium som vänder sig till avnämare, studenter och närliggande vårdområden. Vid symposiet presenterar studenterna sina examensarbeten. Utöver det presenterar även doktorander och forskare relevanta och aktuella resultat. Symposiet ges via LU-Zoom, vilket möjliggör åhörare från hela landet. Symposiet räknas som en regional utbildningsdag för medarbetare som arbetar inom ambulanssjukvården i Region Skåne. Bedömargruppen anser att det här är ett gott exempel på livslångt lärande och samverkan mellan arbetsliv och lärosäten.

Ett utvecklingsområde som enligt bedömargruppen bör prioriteras är att hitta former för att kvalitetssäkra kliniska utbildningsplatser både inom regionen och utanför regionen, eftersom en stor del av studenterna genomför sin verksamhetsförlagda utbildning i den region de är bosatta och inte i Region Skåne.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Genom lärosätets fokus på kärnkompetenser och samverkan med det omgivande samhället, främst region Skåne, förbereds studenterna för ett föränderligt arbetsliv. Bedömargruppen vill som ett gott exempel särskilt lyfta fram det forskningssymposium som genomförs på zoom, där studenterna presenterar sina examensarbeten. Symposiet räknas som en regional utbildningsdag för medarbetare som arbetar inom ambulanssjukvården i Region Skåne. Bedömargruppen anser att det här är ett gott exempel på livslångt lärande och samverkan mellan arbetsliv och lärosäten. Ett utvecklingsområde som bör prioriteras är att hitta former för att kvalitetssäkra kliniska utbildningsplatser både inom regionen och utanför Region Skåne.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)