Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Specialistsjuksköterskeexamen - Psykiatrisk vård Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2023-03-09
Lärosäte: Högskolan i Borås
Ämne: Specialistsjuksköterskeexamen - Psykiatrisk vård
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

I självvärderingen och under intervjun framkommer att det inom utbildningen finns en nära samverkan med verksamheter, till exempel genom ett programråd där representanter för olika vårdverksamheter deltar. En annan sorts samverkan är att lärosätet och Västra götalandsregionens vuxenpsykiatriska verksamhet i Borås har inrättat en psykiatrisk utbildningsenhet. Inom utbildningsenheten finns ett pedagogiskt team som består av huvudhandledare från den psykiatriska verksamheten, en klinisk adjunkt och en klinisk lektor från högskolan. Den kliniska adjunkten och lektorn erbjuder stöd och utbildningsinsatser till verksamhetens studenthandledare. Bedömargruppen anser att samarbetet inom utbildningsenheten är en styrka, men konstateraratt samarbetet med den kommunala psykiatriska verksamheten inte är lika omfattande och att den behöver utvecklas, precis som lärosätet själva lyfter fram.

Samverkan mellan verksamhet och högskolan sker även genom den konferens som genomförs i de två integrerade kurserna Psykiatrisk omvårdnad och Psykiatri, där personal från verksamheter erbjuds att delta. Dessutom framhåller lärosätet att kliniskt verksamma, från olika professioner, anlitas som föreläsare i undervisningen.

Bedömargruppen konstaterar att studenterna får många möjligheter att utforska och reflektera över vilka utmaningar som kan komma i den nya professionen. Det sker dels genom att det finns nära samarbeten med andra utbildningar som de troligtvis kommer möta i olika skeenden i arbetslivet, men också genom den verksamhetsförlagda utbildningen. Ett utvecklingsområde som lärosätet själva lyfter fram handlar om att utveckla samarbetet med den kommunala psykiatriska verksamheten.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Sammantaget anser bedömargruppen att lärosätet ger studenterna goda förutsättningar att möta arbetslivet och dess utmaningar, både på lång sikt genom folkhälsoperspektivet och på kort sikt genom den verksamhetsförlagda utbildningen. Bedömargruppen anser vidare att samarbetet i det psykiatriska utbildningsverksamhetsområdet är en styrka, men konstaterar att samarbetet med den kommunala psykiatriska verksamheten inte är lika omfattande och att den behöver utvecklas, precis som lärosätet själva lyfter fram.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)