Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Specialistsjuksköterskeexamen - Psykiatrisk vård Bedömningsområde: Studentperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2023-03-09
Lärosäte: Karolinska institutet
Ämne: Specialistsjuksköterskeexamen - Psykiatrisk vård
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Studentperspektiv

Studenten ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

I självvärderingen och under lärosätesintervjun framkommer att det finns en väl utvecklad tanke och organisation för studenternas medverkan i utbildningen och att lärosätets verksamhet bygger på studentkårernas och studenternas aktivitet. Vicerektorn för utbildningen på grundnivå och avancerad nivå har regelbundna träffar med representanter från studentkårerna för informationsutbyte och samverkan. Studenterna har möjlighet att vara representerade och ingå i beredande och beslutande organ. Bedömargruppen anser att lärosätet därmed säkerställer studenternas medverkan och inflytande. Kursvärderingar, momentvärderingar men också muntliga utvärderingar eller korta utvärderingar med hjälp av mentimeter eller enkla utvärderingar med post it-lappar genomförs kontinuerligt och återkopplas till studenterna. Bedömargruppen vill lyfta fram lärosätets beskrivning av ett exempel på hur studenternas utvärdering har påverkat programmet. Studenterna kritiserade en valbar kurs som de menade inte var relevant för en specialistutbildning med inriktning mot psykiatrisk vård. Det medförde att den valbara kursen togs bort och ersattes med två inriktningsspecifika kurser.

I självvärderingen och under lärosätesintervjun lyfter lärosätet fram svårigheten med att få studenter på specialistutbildningen att engagera sig i olika studentforum och att kursvärderingarna har låg svarsfrekvens (omkring 50 procent eller lägre). Lärosätet arbetar med att öka den.

Sammanfattningsvis anser bedömargruppen att studenterna får möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande, men att de enligt självvärderingen inte alltid tar vara på sin rätt till inflytande. Lärosätet försöker aktivt arbeta för att få studenter att engagera sig.

Studentperspektiv

Tillfredsställande

Bedömargruppen gör den sammantagna bedömningen att studenterna får möjlighet att genom både kursvärderingar och direkt kontakt med lärare påverka och medverka till utbildningens utveckling och förbättring. De har möjlighet att vara representerade och ingå i beredande och beslutande organ. Lärosätet säkerställer därmed studenternas medverkan och inflytande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)