Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Specialistsjuksköterskeexamen - Psykiatrisk vård Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2023-03-09
Lärosäte: Luleå tekniska universitet
Ämne: Specialistsjuksköterskeexamen - Psykiatrisk vård
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Av självvärderingen och intervjun kan bedömargruppen konstatera att lärosätet genom forskning, utveckling och utbildning har täta och återkommande kontakter med olika typer av psykiatriska vårdverksamheter inom olika delar av landet. Dessa kontakter omfattar även egenerfarna och brukarorganisationer. Samverkan gäller till exempel inrättade och kombinerade forsknings- och utvecklingsprojekt som genomförts i samarbete med verksamheter i regioner och kommuner. Det ser bedömargruppen mycket positivt på. Lärosätet arbetar för att forma ett fungerande programråd, vilket utöver att ta tillvara studentperspektivet även har potentialen att formalisera samverkan med alumner, yrkesverksamma, egenerfarna, intresseföreningar och verksamhetsföreträdare.

Av självvärderingen framgår att lärarna i programmet aktivt deltar i samverkan och kontinuerlig dialog med det omgivande samhället. Det ses som mycket positivt av bedömargruppen, eftersom det ger en mer samtidsaktuell utbildning som gynnar studenterna. Enligt bedömargruppen kan det på sikt vara av betydelse att lärares olika uppdrag med specifika externa aktörer kan få en mer strukturell utformning av samverkan och därmed minska eventuell personbundenhet. Bedömargruppen menar därför att ett utvecklingsområde för lärosätet är att ta fram formella avtal om relevanta samarbeten för att säkerställa långsiktigheten.

I självvärderingen argumenterar lärosätet för att studenterna är väl rustade för att möta vårdens utmaningar. Under intervjun exemplifierades det med att studenterna genom utbildningen genomgående tränas i att reflektera och på så sätt utveckla en egen moralisk kompass och därmed lyhördhet för de egna professionella och personliga gränserna, snarare än ett förhållningssätt där studenterna förväntas förändra världen. Tidigare studenter har hört av sig efter avslutat utbildning och uttryckt sin uppskattning för det lärda förhållningssättet. Bedömargruppen anser att studenterna härigenom rustas för att möta arbetslivets förändringar.

Bedömargruppen anser att det finns en god förankring mellan forskning, lärosäte och klinisk tjänstgöring samt god kontakt med psykiatriska verksamheter. Lärare medverkar i uppdragsutbildningar och handleder yrkesgrupper i klinisk verksamhet. Det förekommer både formella och informella kontakter mellan studenter och lärare samt arbetsplatser. Utbildningen förbereder för förändringar i arbetslivet inom psykiatrisk vård, samt kunskap att kunna bidra till vårdutveckling. Bedömargruppen anser därför att lärosätet har utformat och genomför utbildningen på ett sådant sätt att den är användbar och utvecklar studenternas beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Bedömargruppen anser också att lärosätet samverkar på ett relevant sätt med det omgivande samhället, fast den formaliserade delen kan förbättras i form av avtalsskrivande.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Bedömargruppen anser att lärosätet har utformat och genomför programmet så att det finns en god förankring mellan forskningen, lärosätet och den kliniska tjänstgöringen samt god kontakt med psykiatriska verksamheter för att utbildningen ska vara användbar och utveckla studenternas beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Lärosätet samverkar på ett relevant sätt med det omgivande samhället, men det är ofta knutet till enskilda lärares engagemang. Bedömargruppen anser därför att lärosätet behöver säkerställa långsiktigheten i relevanta samarbeten genom formalisering och avtalsskrivande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)