Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Specialistsjuksköterskeexamen - Psykiatrisk vård Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2023-03-09
Lärosäte: Mittuniversitetet
Ämne: Specialistsjuksköterskeexamen - Psykiatrisk vård
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

I självvärderingen redogör lärosätet för att programmet förbereder studenterna på det kommande arbetslivet genom att till exempel genomföra VFU i två perioder, vilket möjliggör för studenterna att möta olika psykiatriska verksamheter. Studenternas interprofessionella kompetens ökar och de rustas för att leda och utveckla verksamheten i samverkan med andra. I självvärderingen står att utbildningen förbereder studenterna för ett föränderligt arbetsliv genom att föreläsare från olika områden medverkar i utbildningen samt att utbildningen har en bredd genom att inkludera perspektiv från det lilla barnet till den äldre människan. Under intervjun framkommer att det finns en nära samverkan med klinisk verksamhet och att specialistutbildade verksamma sjuksköterskor i psykiatrisk vård träffar studenterna där de får möjlighet att ställa frågor. Bedömargruppen håller med om att dessa delar i utbildningen bidrar till att utveckla studenternas beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

I självvärderingen står att samverkan sker med de kliniska verksamheterna genom exempelvis en lokal samverkansgrupp där huvudhandledare, verksamhetschefer och programansvariga deltar. Den lokala samverkansgruppen diskuterar VFU-placeringar, handledning av studenter, men diskuterar även utbildningens innehåll och presenterar föreslagna förändringar. Ett annat forum för samverkan är genom den sjukvårdsregionala utbildningsgruppen, där lärosätet ingår tillsammans med representanter från andra lärosäten i regionen. Här förs diskussioner om studenternas möjlighet till arbete efter examen, står det i självvärderingen och hur det framtida behovet av specialistutbildade sjuksköterskor ser ut. I en regional samverkansgrupp diskuteras kommande utbildningar och VFU-placeringar på en mer övergripande nivå. Bedömargruppen anser att relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Sammantaget är bedömningen att utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studenternas beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Bedömargruppen anser att lärosätet har en relevant samverkan med det omgivande samhället.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Bedömargruppen anser att utbildningen har en relevant samverkan med det omgivande samhället samt att utbildningen är utformad och genomförs så att den är användbar och utvecklar studenternas beredskap för att möta förändringar i arbetslivet.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)