Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Specialistsjuksköterskeexamen - Psykiatrisk vård Bedömningsområde: Studentperspektiv

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2023-03-09
Lärosäte: Uppsala universitet
Ämne: Specialistsjuksköterskeexamen - Psykiatrisk vård
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Studentperspektiv

Studenten ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Lärosätet redogör i självvärderingen för att det vid lärosätet finns flera beslutande och rådgivande organ där studentrepresentanter, utsedda av studentorganisationerna, får möjlighet att påverka utbildningens innehåll och genomförande. Lärosätets arbete med kursvärderingar, där kursvärderingar skickas ut till studenterna via kursens lärplattform i samband med kursavslut, är en annan sorts möjlighet att bidra till arbetet med att utveckla utbildningen. Självvärderingen ger exempel på hur studenternas kursvärderingar har påverkat kursernas genomförande, exempelvis genom att se till att tiden för förberedande arbete inför seminarier är längre än tidigare. Bedömargruppen ser positivt på de relativt höga svarsfrekvenserna i kursvärderingarna. Lärosätet beskriver att kursvärderingarna från nästa läsår kommer att innehålla en möjlighet för studenterna att lämna förslag på hur kursen skulle kunna förbättras, vilket bedömargruppen ser positivt på.

Lärosätet beskriver utmaningar med att engagera studenter på specialistsjuksköterskeutbildningarna och tror att det delvis kan förklaras av den relativt korta utbildningstiden och att många av studenterna behöver prioritera arbete och familjeliv före studentengagemang i universitetets rådgivande och beslutande organ. Bedömargruppen anser att lärosätet erbjuder olika möjligheter för studenterna att medverka i utvecklingen av utbildningen. Lärosätet redogör i självvärderingen för att man ibland kan beakta studenternas synpunkter och önskemål under pågående kurs. Ett exempel är att lärosätet har tillgodosett studenternas önskemål om extra undervisningsmoment inom statistik.

Sammanfattningsvis anser bedömargruppen att studenterna får möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Studentperspektiv

Tillfredsställande

Lärosätet ger studenterna möjlighet till formellt inflytande över utbildningen genom representation i beredande och beslutande organ. I den mån det är praktiskt möjligt kan studenterna även genom löpande kontakter med lärosätet påverka utbildningens genomförande och på så sätt medverka till utbildningens utveckling. Kursvärderingar genomförs med relativt höga svarsfrekvenser och ligger till grund både för sammanställningar som återkopplas till studenterna och till kursrapporter som följs upp av en programkommitté. Bedömargruppen anser att lärosätet ger studenterna möjlighet att utveckla utbildningens innehåll.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)