Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Specialistsjuksköterskeexamen - Distriktssköterska Bedömningsområde: Studentperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2023-03-10
Lärosäte: Marie Cederschiöld högskola
Ämne: Specialistsjuksköterskeexamen - Distriktssköterska
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Studentperspektiv

Studenten ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Studenter finns representerade på olika nivåer inom högskolan. Studentkåren företräder samtliga studenter och utser studentrepresentanter i högskolans beredande och beslutande organ. För att stärka rollen som studentrepresentant och erkänna det arbete som läggs ner, arvoderas studentrepresentanter på högskoleövergripande nivå och i institutionsstyrelser.

Trots att de har möjlighet deltar inte så många studenter från programmet. Studenter finns ändå representerade inom lärosätet, i bolagsstyrelsen, i olika kollegier samt på fakultets- och institutionsnivå. En till två gånger per termin bjuder lärosätet in engagerade studenter till ett studentråd, där institutionsledning och studentrepresentanter utbyter information. Även andra forum, enkäter och utvärderingar förekommer för studenter som vill engagera sig i utbildningen. Vanliga skäl till att distriktssköterskestudenterna väljer att avstå från att engagera sig i utbildningen är att de är lite äldre, har barn och arbetar parallellt med studierna, vilket bedömargruppen känner igen från andra lärosäten.

Bedömargruppen anser att studentperspektivet är tydligt integrerat i utbildningen, även om få studenter på avancerad nivå deltar som studentrepresentanter i olika beredande och beslutande organ. Detta är en situation lärosätet delar med övriga Sverige. För att stärka studentmedverkan har lärosätet tillsammans med Röda Korsets och Sophiahemmet högskola arrangerat en studentrepresentantutbildning som ger dem möjlighet att träffas och skapa nätverk, vilket bedömargruppen bedömer är positivt och välbehövligt. Det är ett gott exempel enligt bedömargruppen.

Studentperspektiv

Tillfredsställande

Studentperspektivet bedöms vara tillfredsställande tillgodosett och studenterna får möjlighet att delta på många nivåer och arvoderas också för delar av det arbetet. Men studenterna är ändå i alltför låg grad representerade i lärosätets olika organ. De skäl som lärosätet anger, till exempel att studenterna har svårt att hinna med på grund av barn och familj, är vanliga skäl bland övriga studenter på specialistsjuksköterskeprogram i hela landet.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)