Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Specialistsjuksköterskeexamen - Psykiatrisk vård Bedömningsområde: Arbetsliv och samverkan

Hög kvalitet
Publicerad: 2023-03-09
Lärosäte: Marie Cederschiöld högskola
Ämne: Specialistsjuksköterskeexamen - Psykiatrisk vård
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Arbetsliv och samverkan

Utbildningen är utformad och genomförs på sådant sätt att den är användbar och utvecklar studentens beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Lärosätet anger i självvärderingen att flera av de lärare som är aktiva i utbildningen arbetar parallellt med utbildning, forskning och vårdutveckling på regional, nationell och internationell nivå, viket bidrar till att koppla samman forskning, utbildning och vårdutveckling. Till exempel arbetar två lärare med klinisk kvalitetsutveckling inom psykiatrisk vård. Den programansvariga för utbildningen genomför utbildningar inom psykiatrisk vård och suicidprevention för vårdpersonal vid psykiatriska kliniker. En annan form av samverkan med det omgivande samhället är att representanter för kliniska verksamheter deltog i arbetet med att ta fram den senaste utbildningsplanen och bidrog då till utbildningens innehåll och utformning.

Lärosätet ger i självvärderingen två exempel på hur studenterna i kurser får utveckla sin förmåga att möta förändringar i arbetslivet, träna på att identifiera förbättringsområden och driva vårdutveckling. I kursen Ledarskap i flexibla organisationer uppmuntras studenterna att söka ny kunskap och tillämpa bästa tillgängliga evidens som underlag för sitt vårdande. Detta är, menar lärosätet, färdigheter som är viktiga för att möta förändringar i arbetslivet. Under intervjun framgick att lärosätet arbetar med att stödja och stärka studenternas reflekterande förmåga, vilket bedömargruppen anser har positiv betydelse för att förbereda dem för ett föränderligt arbetsliv.

Enligt en programvärdering som lärosätet nyligen genomfört instämmer en majoritet av utbildningens studenter i påståendet att utbildningen har gett beredskap för att möta samhällets och arbetslivets föränderliga behov. Samverkan sker också genom att föreläsare från olika verksamheter bjuds in som externa föreläsare i olika kurser.

Sammantaget anser bedömargruppen att utbildningen är utformad och genomförs på ett sådant sätt att den är användbar och utvecklar studenternas beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Bedömargruppen anser också att det finns en samverkan som är relevant för utbildningen.

Arbetsliv och samverkan

Tillfredsställande

Bedömargruppen anser att lärosätet bedriver en relevant samverkan med det omgivande samhället om frågor som rör utbildningen och som kommer studenterna till godo. En nära klinisk koppling till psykiatrin i regionen finns genom att flera lärare bedriver forskning i nära samverkan med psykiatriska kliniker och forskningscentrum. Utbildningen är utformad och genomförs så att studenterna utvecklar sin beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Självvärderingen och intervjun visar att lärosätet har en omfattande samverkan med det omgivande samhället om frågor som rör utbildningen. Det finns en nära koppling till den psykiatriska verksamheten i regionen. Flera av lärarna i lärarlaget bedriver kliniknära forskning och deltar i arbetet med kunskapsstyrning på olika nivåer.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)