Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme religionsvetenskap och teologi - kandidat

Publicerad: 2022-06-13
Typ av examen: Kandidatexamen
Ämne: Stiftelsen Sankt Ignatios - religionsvetenskap och teologi
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Sammanfattningsvis är vår bedömning att Stiftelsen Sankt Ignatios (SI) i dagsläget inte uppfyller samtliga krav för att utfärda kandidatexamen i religionsvetenskap och teologi.

Den sammanvägda bedömningen är att bedömningsområdet förutsättningar inte är tillfredsställande då bedömningsgrunderna huvudområdet, personal, utbildningsmiljön och resurser bedöms som inte tillfredsställande. Utifrån förutsättningar för det ansökta examenstillståndet kan SI som självständigt lärosäte i nuläget inte sägas uppfylla de krav som måste ställas på en utbildning med examen inom religionsvetenskap och teologi. Svagheter finns i synnerhet vad gäller huvudområdets avgränsning och utformning och de redovisade lärar- och biblioteksresurserna i anslutning till huvudområdet. Även om inriktningen östkyrkliga studier har bedrivits sedan en tid med SI som deltagande part kan detta inte kompensera bristerna avseende det nya huvudområdets krav.

Bedömningen är också att bedömningsområdet utformning, genomförande och resultat är inte tillfredsställande då bedömningsgrunderna styrdokument (utbildningsplan och kursplaner) samt säkring av examensmålen bedöms som inte tillfredsställande. Kursplanerna saknar förväntade och nödvändiga uppgifter om hur utbildningen är upplagd vad gäller undervisningsformer. Examinationsformer anges enbart som en uppräkning av möjliga former och är desamma i alla kursplaner. Kursplanerna ger därmed inte tillräcklig ledning för att förstå hur undervisning och examination ska bidra till att examensmålen nås. Genom kursplanernas starka betoning på östkyrkliga studier och på historiska perspektiv visar de inte övertygande att studenterna når de övergripande målen för huvudområdet religionsvetenskap och teologi, vad gäller kunskap och förståelse, färdighet och förmåga, samt värderingsförmåga och förhållningssätt. Inte heller bedöms jämställdhet som tillfredställande, i synnerhet avseende kurslitteraturens utformning och lärarlagets nuvarande sammansättning.

Vidare är den sammanlagda bedömningen att bedömningsområdena arbetsliv och samverkan samt studentperspektiv båda är tillfredsställande.

Beträffande arbetsliv och samverkan har utbildningen vid SI förutsättningar att bidra till integration och samhällsbyggande i en utbildningsform som kombinerar akademiska studier med förankring i traditionell östkyrklig identitet. Relevant samverkan finns också etablerad med viktiga delar av det omgivande samhället.

Utbildningen verkar för att studenterna tar en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande. Utbildningens upplägg och studenternas bakgrund innebär dock utmaningar för ett väl fungerande studentinflytande i praktiken.

Mot bakgrund av ovanstående föreslår vi att Universitetskanslersämbetet föreslår regeringen att inte ge Stiftelsen Sankt Ignatios tillstånd att utfärda kandidatexamen i religionsvetenskap och teologi.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)