Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Historia - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktoranders perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-22
Lärosäte: Göteborgs universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Historia
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktoranders perspektiv

Utbildningen verkar för att doktoranderna tar en aktiv del i arbetet med att utveckla utbildningen och lärprocesser.

Doktoranderna träffas varje månad och diskuterar vad som tagits upp i olika beredningsgrupper där doktoranderna finns representerade. Doktoranderna är representerade i FOFU, utbildningsberedning för forskarutbildning på fakultetsnivå (FUB), arbetsmiljögruppen och institutionsrådet. Doktorandgruppen utser själva sina representanter vilka får förlängning av doktorandanställningen för sitt deltagande i dessa uppdrag. I den mån handledarkollegiet tar upp generella frågor och inte diskuterar specifika doktorander och projekt vore representation även där önskvärd.

Doktoranderna är involverade i utveckling av kurser och i planeringen av seminarieprogrammet. I självvärderingen nämns också betydelsen av den individuella studieplanen när det gäller doktorandernas deltagande. På doktorandseminariet, som framstår som ett utmärkt forum enligt bedömargruppen, tas frågor om doktorandernas arbetsvillkor, karriärvägar och liknande upp. I arbetsmiljögruppen diskuteras doktorandernas villkor och deras psykosociala situation. I självvärderingen framgår det att alla doktorander som är långtidssjukskrivna är kvinnor vilket lärosätet ser allvarligt på och som också diskuterats mycket i arbetsmiljösammanhang. Vissa åtgärder i arbetssätt har vidtagits. I två utvärderingar som genomförts sedan 2012 har frågor om likabehandling och arbetsmiljö tagits upp. Här har personal från företagshälsovården varit behjälplig.

Utbildningen följs systematiskt upp för att säkerställa att doktorandinflytandet används i kvalitetssäkring och utveckling av utbildningen. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Återkoppling sker på flera sätt, både i större grupper och individuellt. Systematiska utvärderingar av kurserna förbättrar kursutbudet, i doktorandseminariet diskuteras arbetsvillkor och i enskilda samtal mellan doktorander och viceprefekten fångas också synpunkter upp. De sker även årliga uppföljningsmöten mellan alla anställda doktorander och viceprefekten.

Sammantaget bedöms doktoranders perspektiv vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)