Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Historia - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-22
Lärosäte: Göteborgs universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Historia
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Det finns en likabehandlingsplan på institutionen. Där formuleras målet att könsfördelningen ska vara jämn. Historiska seminariet har en relativt jämn könsfördelning och det gäller även för doktorandrepresentanterna. Av självvärderingen framkommer att genushistoria har en stark ställning på institutionen.

Institutionen har genomgått en utvärderingsprocess när det gäller likabehandling, och i denna har särskilt doktorandernas situation beaktats. Gruppen som arbetar med arbetsmiljöfrågor tar också kontinuerligt upp frågor om jämställdhet och likabehandling. Detta har bland annat föranlett åtgärder när det gäller handledarkollegiets sätt att arbeta. Vid intervjuerna framkom att det finns problem med en viss snedfördelning av det sociala och kollegiala ansvaret på institutionen där kvinnor uppfattas ta ett större ansvar för arbetsmiljön på institutionen.

Det finns också en handlingsplan som tagits fram av handledarkollektivet, bland annat mot sexuella trakasserier. Här tas även frågor om makthierarkier som kan förstärkas av könsaspekter upp.

Ett identifierat problem är att det finns få kvinnliga huvudhandledare. En strävan efter jämn könsfördelning skulle komma i konflikt med andra krav, som fast anställning och docentkompetens. Denna problematik aktualiseras vid utlysning av anställningar och genom att kvinnliga lektorer uppmuntras till att söka befordran. Medel anslås för forskningsmånader som kan användas för kompetensutveckling. En långsiktig strategi är under utarbetande.

Systematisk uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Uppföljningen sker kontinuerligt i de olika arbetsgrupperna. I gruppen för arbetsmiljö diskuteras förbättringar för doktoranderna. När ny personal ska anställas eller gästföreläsare anlitas görs en utvärdering av hur det har varit tidigare för att komma tillrätta med brister utifrån jämställdhetsperspektivet. Vid doktorandantagning beaktas jämställdhetsaspekter vid likvärdiga meriter.

Sammantaget bedöms jämställdhetsperspektivet vara tillfredställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)