Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Nationalekonomi - licentiat- och doktorsexamen

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Göteborgs universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Universitetskanslersämbetet instämmer i bedömargruppens ställningstagande.

Sammantaget visar underlagen och intervjuerna att forskarutbildningsprogrammet håller hög kvalitet.

Inom aspektområdet miljö, resurser och område uppnås sådan bredd och sådant djup som i flera avseenden kännetecknar internationellt konkurrenskraftiga forskarutbildningsprogram. Programmet har en tydlig profil som reflekteras i handledarnas/forskarnas publikationsverksamhet, vilken såväl kvalitativt som kvantitativt klart ligger över genomsnittet för forskarutbildningsprogram i nationalekonomi vid lärosätena i Sverige. Utmaningen för programmet är antagningen av doktorander, som på grund av bristande finansiering inte kan nå upp till den volym som handledarnas kompetens, publikationsverksamhet och den i flera avseenden internationella forskningsmiljön har förutsättningar att integrera.

Bedömargruppen vill lyfta fram som gott exempel forskarutbildningsprogrammets medvetna satsning på att höja kvaliteten (framom kvantiteten) i handledarnas/forskarnas publikationsverksamhet.

Aspektområdet utformning, genomförande och resultat bedöms som tillfredsställande. Ett brett obligatoriskt kursprogram, en tydligare fokusering på det femte studieårets jobbmarknadspapper och förberedelser för övergång till arbetsmarknaden enligt internationella förebilder säkerställer hög kvalitet på programmet. Bredden i utbudet av valbara kurser och säkrandet av kritisk massa i antalet doktorander som avlägger kurserna är en utmaning för lärosätet. Bedömargruppen rekommenderar att lärosätet fastställer en klar strategi för hur de på lång sikt avser lösa detta bland annat via avtalsbaserat samarbete mellan de involverade lärosätena där också kvalitetssäkringen garanteras.

Forskarutbildningsprogrammet har anställt en kommunikatör som stöd för fakultet och doktoranderna. Bedömargruppen noterar att detta kan ses som ett gott exempel på hur forskarutbildningsprogrammet förbereder och utvecklar hos doktoranderna förmågan att samverka med sin omgivning, ger doktoranderna återkoppling på kommunicerade kunskaper samt förbereder de utexaminerade för en arbetsmarknad såväl inom som utanför akademin.

Arbetsmarknadsperspektivet bedöms som tillfredsställande. Forskarutbildningsprogrammet syftar till att i främsta hand utbilda för den internationella och nationella arbetsmarknaden inom akademin, även om lärosätet också satsar på doktorander som siktar på en karriär utanför akademin. Ett utvecklingsområde för lärosätet är att förtydliga och strukturera arbetet med alumner och återkopplingen till näringslivsaktörer utanför akademin.

Doktorandperspektivet bedöms som tillfredsställande. Doktoranderna bereds möjlighet att aktivt delta i utvecklingen av utbildningen och lärprocesserna inklusive beredningen av dessa ärenden. Det finns ett fungerande samspel mellan doktorandföreningen och institutionen. Doktoranderna integreras i en aktiv internationell forskningsmiljö och institution som intervjuerna beskriver som en informell och platt organisationsstruktur. Doktoranderna bekräftade i intervjuerna att de individuella studieplanerna fungerar som verktyg för uppföljning och kvalitetssäkrande, framför allt i frågor som rör handledarskapet och kursdeltagande.

Jämställdhetsperspektivet bedöms som tillfredsställande. I likhet med situationen inom forskarutbildningsprogrammen i nationalekonomi vid de övriga lärosätena i Sverige råder det inom forskarutbildningsprogrammet inte en könsmässig balanserad handledning. Bedömargruppen noterar emellertid att lärosätet förefaller väl medveten om situationen. Det har gjorts uppföljningar som lett till klara åtgärder för att på lång sikt förändra situationen. Forskarutbildningsprogrammets profilering mot utvecklings-, beteende-, och arbetsmarknadsekonomi innebär att genusaspekter är inbyggda i kursprogrammet, vilket bland resulterat i att flera avhandlingar under senare år har gjort viktiga bidrag vad gäller genusaspekter.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)