Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Nationalekonomi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Göteborgs universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Av 14 professorer vid institutionen är endast en kvinna. Vad gäller fördelningen av lärare och handledare inom forskarutbildningsprogrammet är 27 procent kvinnor. Mot bakgrund av att gruppen doktorander utgörs av drygt 56 procent kvinnorna råder det därmed inte en könsmässigt balanserad handledning, en situation som lärosätet delar med de flesta andra forskarutbildningsprogrammen i nationalekonomi. Forskarutbildningsprogrammets profilering mot utvecklings-, beteende-, och arbetsmarknadsekonomi innebär att genusaspekter är inbyggda i kursprogrammet, vilket bland annat har resulterat i att flera avhandlingar under senare år har gjort viktiga bidrag vad gäller genusaspekter.

Systematisk uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Uppföljning av jämställdhetsperspektivet sker huvudsakligen via statistik och uppföljning av förverkligandet av fastställda åtgärdsprogram. Forskarutbildningsprogrammet och institutionen förefaller vara väl medveten om situationen när det gäller könsfördelningen bland personalen. Det har gjorts klara insatser för att förändra situationen och för tillfället pågår dels åtgärder för att ytterligare höja medvetenheten om situationen liksom även specifika satsningar. Till de sistnämnda hör bland annat att tydligare än tidigare utnyttja utvecklingssamtalen till att stöda kvinnliga docenters möjligheter att uppnå professorskompetens och bli befordrade. En kartläggning av kvalifikation och kompetens hos kvinnliga docenter görs. Samtidigt uppmärksammas det faktum att många kvinnor i hög grad engageras i kommitté- och utvärderingsarbete vilket tar tid bort från forskningsaktiviteter. Även satsningar på extra stöd för vårdnadshavare med små barn görs för att gagna jämställdheten. Sammantaget bedöms jämställdhetsperspektivet vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)